La Sala Marsà de Tàrrega acull una exposició sobre l’artista Jaume Minguell

Imatge de l'exposició

Imatge de l'exposició | LleidaDiari.cat

 

Tàrrega dedica una exposició a l'obra gràfica d'un dels seus grans artistes del segle XX, Jaume Minguell Miret (1922 – 1991). La mostra, produïda per la Regidoria de Cultura, valora la tasca com a il·lustrador de l'autor, desenvolupada al llarg de 50 anys de fructífera trajectòria, més enllà de la seva reconeguda faceta com a pintor i muralista. La Sala Marsà de la Casa de Cultura acull la proposta fins al 6 de gener. El públic hi pot contemplar una extensa col·lecció de cartells, programes de festes, goigs, postals, estampes, invitacions, recordatoris, … en què predomina la temàtica festiva i popular. No hi falten il·lustracions per als llibres «Els inventors de fantasmes» de Josep Vallverdú «Imatges distants» del poeta targarí Gregori Satorres, marcats per un to realista; col·laboracions amb la premsa escrita (Labor de Lleida, Nova Tàrrega, Casa de la Vila); o el seu treball amb Arts Gràfiques Camps-Calmet.

 

L'acte inaugural se celebrà dissabte amb la presència de familiars de l'artista i un nombrós públic que omplí la Sala Marsà. L'alcaldessa Rosa Maria Perelló manifestà que la mostra és un dels grans al·licients culturals d'aquest Nadal a Tàrrega a la vegada que un primer tast de la commemoració del centenari del naixement de Minguell, previst per a l'any 2022. En nom de la família intervingué Josep Minguell, també especialista en pintura al fresc com el seu pare, al qual definí com un “treballador incansable”. “Ell volia que les seves obres arribessin a la gent i per això el seu treball és patrimoni públic”, afegí. A l'acte també assistiren el regidor de Cultura, Raül Palacios; el crític d'art Josep Miquel García; i els dos creadors de la mostra, Xavier García i Camil·la Minguell.

 

Exponent representatiu de l'anomenada escola targarina, Jaume Minguell conreà amb èxit el cartellisme. Destaquen en aquest àmbit els cartells de les cinc edicions del Concurs de Pintura infantil (1969-1973), realitzats mitjançant la tècnica xilogràfica. També sobresortí en la tècnica del gravat, on excel·lí durant els anys 80 plasmant la figura humana. L'exposició també reflecteix com la seva iconografia influí en el seu fill Josep, creador dels primers cartells de la Fira de Teatre al Carrer. La mostra «Jaume Minguell Miret – De la creació a la impressió – Obra gràfica 1943-1988» veu la llum acompanyada d'un llibre-catàleg (volum 48 de la Col·lecció Natan), el qual es presentarà oficialment el diumenge 9 de desembre en el marc de la 20a Fira d'Artistes i Activitats Tradicionals de Tàrrega.