Unió de Pagesos reclama un canvi «urgent» en la gestió de la fauna salvatge

Pla mig dels representants dels sectors ramaders d'Unió de Pagesos

Pla mig dels representants dels sectors ramaders d'Unió de Pagesos | LleidaDiari.cat

 

Unió de Pagesos fa una crida a la participació en la manifestació convocada pel sindicat el pròxim 31 d'agost a Vielha per denunciar els «greus» danys de la fauna salvatge protegida, especialment d'ossos, voltors i llops, a la ramaderia i agricultura de muntanya i exigir a l'administració un canvi «urgent» en les polítiques de gestió d'aquesta fauna que permetin fer compatible l'activitat productiva i la preservació de la biodiversitat. Sota el lema «El territori de muntanya, en lluita. Os, voltor, cabirol, senglar… Prou danys de fauna!», la protesta, en què també participaran tractors, comptarà amb la presència d'organitzacions de ramaders d'Aragó i del sud de França i el sindicat també ha convidat al Síndic i a membres del Conselh Generau d'Aran, així com a representants del sector turístic pirinenc, el qual –segons Unió de Pagesos- també s'estaria veient afectat sobretot per la presència de l'os i més davant d'alguna informació de turistes que han topat cara a cara amb algun exemplar d'aquesta espècie.

 

Unió de Pagesos denuncia que les poblacions de fauna salvatge, especialment l'os i voltors, no han parat de créixer en els últims anys, així com els atacs al bestiar, «que han perjudicat directament els ramats, provocant danys directes, i altres d'indirectes», com ara l'abandó de pastures i un increment de despeses per part dels ramaders en haver de prendre mesures extraordinàries, segons ha assegurat Raquel Serrat, responsable del sector boví de carn d'Unió de Pagesos. Des de l'organització agrària remarquen la importància del manteniment de l'agricultura i la ramaderia extensiva per «paper fonamental» que tenen les pastures en la gestió de les zones de muntanya. Per això, l'organització considera «imprescindible i urgent» un replantejament de la gestió de la fauna salvatge per part del Govern, no només a les comarques de muntanya sinó arreu del territori. Des d'UP han recordat que s'han mostrat contraris des del primer moment a la reintroducció de l'ós bru als Pirineus però «ara que hi és, cal buscar mesures per conviure-hi», ha manifestat Serrat.

 

Per Unió de Pagesos, entre aquestes mesures hi hauria l'establiment d'un topall per tal que espècies salvatges com ara l'os puguin seguir incrementant-se contínuament, segons ha indicat Joan Guitart, coordinador territorial de les comarques de muntanya del sindicat. UP estima que actualment hi hauria entorn de la cinquantena d'exemplars d'os als Pirineus i, en aquest sentit, el sindicat reclama a l'administració més «transparència i informació» sobre la presència de l'os i dels atacs que aquest ocasiona.

 

Unió de Pagesos també reclama que s'indemnitzin altres «despeses addicionals» que els atacs ocasionen als ramaders, més enllà de les morts del bestiar, com poden ser ferides o avortaments, entre altres. Una altra de les peticions de l'organització agrària és que els peritatges dels suposats atacs de fauna protegida a bestiar mort els portin a terme professionals o veterinaris «imparcials» i no els Agents Rurals com en alguns casos. UP també reclama que el programa PirosLife prevegi mesures de protecció amb un pla d'actuació específic per al bestiar boví i equí, i no només per a l'oví com ara el reagrupament i concentració dels ramats d'ovelles o cabres.