Instal·len el primer sensor automàtic per detectar pedra al Pla de Lleida

Distribució de l'estimació de pedra al Pla de Lleida

Distribució de l'estimació de pedra al Pla de Lleida obtingudes durant el període 2013-2018 | LleidaDiari.cat

 

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha instal·lat el primer sensor automàtic per detectar pedra al Pla de Lleida. Després d'una anàlisi de les pedregades que han afectat aquesta zona en els últims sis anys, es va identificar que l'indret amb més probabilitat d'ocurrència del fenomen i amb una millor infraestructura tècnica és el nord de la comarca del Segrià, concretament la finca de Raimat, on també es disposa d'una estació meteorològica automàtica per poder obtenir dades en continu i en temps real.

 

A la figura següent es mostra el grau d'afectació per pedregades de la zona del Pla de Lleida.Aquest equipament, combinat amb la Xarxa de Radars Meteorològics (XRAD), la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM) i la informació proporcionada per l'Associació de Defensa Vegetal (ADV) Terres de Ponent, permetrà millorar la diagnosi del tipus de precipitació sòlida (pedra) en aquesta zona, com també obtenir una mesura directa del fenomen (hora i intensitat).

 

L'SMC està estudiant instal·lar nous equipaments d'aquest tipus en altres punts del Pla de Lleida i de les comarques gironines, ja que són zones afectades sovint per la calamarsa o la pedra, i on aquests episodis tenen un impacte més gran en l'agricultura. En l'àmbit europeu, només Suïssa compta amb aquesta tecnologia.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Comencen el tractament contra la mosca negra al riu Segre de Lleida

Els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE) han efectuat aquest dimecres la primera de les fumigacions d'aquest any per combatre la mosca negra al tram català del riu Cinca i al tram baix del Segre, fins a la ciutat de Lleida.

 

Està previst que en el transcurs de la campanya 2019 s'apliquin cinc fumigacions, que s'aniran programant fins a l'estiu en funció dels resultats de les prospeccions que es realitzaran periòdicament en els punts determinats dels rius per conèixer l'evolució de la densitat de larves. L'objectiu d'aquests tractaments, que finança la Generalitat, és mantenir l'afectació de la plaga en uns nivells tolerables i reduir de forma significativa les molèsties per a la població.

 

Les successives fumigacions es fan mitjançant un helicòpter

Les successives fumigacions es fan mitjançant un helicòpter, que arriba fins a la depuradora de Lleida. Des d'aquest punt i fins al parc de la Mitjana de la capital del Segrià s'efectuaran a través de medis terrestres.

 

En cadascun dels tractaments s'actua en una trentena de punts d'abocament dels rius en els quals s'hi distribueixen en total un miler de litres d'un insecticida larvicida biològic molt específic i selectiu per a la mosca negra per tal d'eliminar la possibilitat que les larves, dipositades pels adults en les algues (macròfits), es desenvolupin i, per tant, acabin morint, segons ha explicat el tècnic del COPATE, Jaume Pla.