Investigadors lleidatans associen l’obesitat amb el descens de la funció renal

L'investigador José Manuel Valdivielso

Imatge de l'investigador de l'IRBLleida José Manuel Valdivielso | LleidaDiari.cat

 

Un estudi de recerca a Baltimore, liderat per la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health amb participació lleidatana, ha associat per primera vegada l'obesitat amb el descens de la funció renal i el risc de mort. L'estudi, que s'ha publicat a la prestigiosa revista The British Medical Journal, mostra que comptar amb un índex de massa corporal per sobre de 30 augmenta el risc que la funció renal empitjori, tant si la funció renal és normal com si l'individu pateix malaltia renal crònica.

 

L'investigador de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i professor de la Universitat de Lleida (UdL), José Manuel Valdivielso, ha participat en aquesta recerca que ha analitzat més de cinc milions de pacients (5.459.014 persones), de 39 grups diferents de tot el món, entre els quals l'Estat espanyol. L'anàlisi també mostra que tant valors alts com baixos de l'índex de massa corporal s'associen a un major risc de mortalitat. Així, quan l'índex de massa corporal és entre 25 i 30, el risc de mort és menor. Valdivielso és l'únic participant de l'Estat espanyol en representació de l'estudi NEFRONA amb dades de pacients renals i controls de tot el territori espanyol.

 

L'estudi de la relació entre l'obesitat i la malaltia renal ajudarà als sistemes de salut en establir polítiques de salut. José Manuel Valdivielso és responsable del Grup de Recerca Traslacional Vascular i Renal de l'IRBLleida, un grup multidisciplinari amb científics bàsics i clínics que treballen en un entorn integrat. L'enfocament principal del grup de recerca és la identificació dels factors involucrats en la progressió de la malaltia renal crònica i les complicacions cardiovasculars en la malaltia renal crònica des del punt de vista bàsic/traslacional i clínic. Article de referència: Chang, Alex R., Adiposity and the risk of glomerular filtration rate decline: an individual participant data meta-analysis in a global consortium (2018). The British Medical Journal. Doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k5301

 

Bequen un estudi de l'IRBLleida

El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social ha concedit una ajuda de 19.750 euros al Grup d'Investigació Transversal de la Urgència i Emergència de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) per dur a terme un estudi comparatiu sobre com les variables relacionades amb les intoxicacions per alcohol i drogues han canviat amb el pas dels anys sota la influència de factors socials, culturals i demogràfics; quines diferències hi ha entre dones i homes i, també, segons l'edat de les persones afectades. Aquesta dotació s'emmarca en la Convocatòria d'ajudes a projectes de recerca 2018 del Pla Nacional sobre Drogues.

 

La recerca, que es du a terme des de l'any 2018 i s'allargarà fins al 2020, analitzarà a més l'ús i consum de drogues d'abús i alcohol en menors d'edat. També està previst establir el model d'intoxicació per drogues d'abús i alcohol segons una perspectiva de gènere i comparar les dades obtingudes amb altres recerques per avaluar les previsibles diferències segons l'àmbit territorial d'estudi, l'interval de temps i altres possibles variables.

 

Els investigadors d'aquest estudi ―que es durà a terme en el Servei d'Urgències de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV)― són Rosa M. Pérez, professora de Medicina Legal i Toxicologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, metgessa forense de l'IMLCF de Catalunya-Divisió de Lleida i investigadora de l'IRBLleida, conjuntament amb Oriol Yuguero, facultatiu especialista del Servei d'Urgències de l'HUAV, professor associat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) i responsable del Grup de Recerca de l'IRBLleida.