Els millors 10 consells per comprar joguines amb total seguretat aquest Nadal

Per escollir una bona joguina per regalar aquestes festes estaria bé seguir una sèrie de recomanacions

Per escollir una bona joguina per regalar aquestes festes estaria bé seguir una sèrie de recomanacions | Cedida

 

Les festes de Nadal són cada cop més a prop, i la major part de nosaltres aprofitem al màxim els darrers dies per comprar tots els regals que tenim pensat fer. Com passa cada any, els més petits són els que més en reben, i també són els que més exposats estan a tota mena de riscos. Regalar una joguina, sigui un os de peluix, una maqueta o una videoconsola, s'ha de fer amb cap, i comprovant que no representa cap perill per als més menuts de la casa.

 

Per això, l'Agència Catalana de Consum (ACC), ha compartit deu recomanacions que hauríem de tenir en compte a l'hora de dirigir-nos a una botiga de joguines, per no emportar-nos una desagradable sorpresa. L'etiqueta, la forma i fins i tot el tiquet de compra ens proporcionen informació molt important, que malauradament la majoria de nosaltres ignorem. Us deixem a continuació les deu recomanacions: 

 

Més notícies relacionades: «Consells per comprar amb seguretat aquest Nadal»

 

1) Comprar una joguina pensant en l'infant que la rebrà

És molt important que tinguem clar quina és l'edat i també el grau de maduresa del nen o la nena que rebrà la nostra joguina. A l'etiquetatge podem trobar un pictograma específic per a aquells objectes no recomanats per als menors de tres anys. 

 

2) Valorar el contingut educatiu

Escollir una joguina només per estar «de moda» a llarg termini no aporta res a l'infant, i és possible que acabi ben avorrit al cap d'un parell de dies. El millor és apostar per aquells jocs o continguts que tinguin un vessant educatiu.

 

3) Evitar la distinció sexista i la incitació a la violència

Cada cop són més els pares que entenen que el fet de ser nen o nena no ha d'importar a l'hora d'escollir una joguina o el seu color. l'ACC recomana evitar la distinció sexista, i també aquelles joguines que inciten els petits a la violència. 

 

Seguir una sèrie de recomanacions ens estalviarà sorpreses desagradables

Seguir una sèrie de recomanacions ens estalviarà sorpreses desagradables | Ajuntament de Barcelona

 

4) Donar importància a la informació de l'etiquetatge

L'etiqueta dels nostres productes inclou informació molt important, que hem de començar a apreciar. A l'hora de comprar una joguina hem d'assegurar-nos que tingui la marca CE (sigles de 'Comité Européenne'), que vol dir que respecta els estàndards de fabricació i distribució europeus, el nom i la marca del fabricant així com les seves dades, o de l'importador. A més, també ha de contenir instruccions i les advertències d'ús, i la ja mencionada restricció d'edat, si convé. 

 

5) Les especificacions elèctriques

Avui dia moltes joguines tenen un component elèctric que, a priori, no hauria de representar cap perill. Tot i això, ens hem de fixar que especifiquin la potència màxima, la tensió i el seu consum energètic. 

 

Més notícies relacionades: «Els millors 7 consells per gestionar les rebequeries infantils»

 

6) Comprovar si contenen materials renovables

Avui dia disposem també d'un ampli catàleg de joguines amb un menor impacte mediambiental. Ens hem de fixar, a l'hora de comprar, si estan fabricats amb materials renovables, que usualment són més respectuoses amb el medi que els productes sintètics o els plàstics, per donar uns exemples. 

 

Hauríem d'evitar les joguines que facin distinció de gènere

Hauríem d'evitar les joguines que facin distinció de gènere | CatalunyaDiari.cat

 

7) Fixar-nos en les parts més perilloses

Per evitar que l'infant es faci mal, hem de comprovar si la nostra joguina conté parts petites, parts que puguin tallar o punxar, o obertures en les quals es puguin quedar atrapats els dits. 

 

8) Conservar els catàlegs comercials

Per evitar les estafes, estaria bé que conservem aquells catàlegs comercials i la publicitat on hem vist l'oferta que ens ha cridat l'atenció. Si en dirigir-nos a l'establiment no la trobem, l'ACC ens explica que podrem exigir el que s'hi anuncia. 

 

Els catàlegs i la publicitat ens permeten exigir l'oferta anunciada a l'establiment

Els catàlegs i la publicitat ens permeten exigir l'oferta anunciada a l'establiment | Cedida

 

9) Demanar i conservar el tiquet de compra o la factura

La factura o el tiquet de compra és un dret del client i una obligació de la botiga, i és per això que les hem de demanar i conservar, ja que són també la garantia del producte que adquirim. 

 

Més notícies relacionades: «A quins concerts anem aquest Nadal?»

 

10) Demanar full de reclamació, en cas de disconformitat

En cas d'estar disconformes amb el producte comprat, el client té dret a exigir a l'establiment un full oficial de reclamació. Es pot demanar a la mateixa empresa, o enviar la reclamació a través d'un mitjà on quedi demostrada la seva existència, sigui un formulari web, un telèfon amb número d'emergències, etc.