El celler Raimat (Segrià) ha donat el tret de sortida a la verema amb expectatives excel·lents, sobretot pel que fa a qualitat. El raïm presenta enguany uns nivells d’acidesa «molt bons» i està «molt ben equilibrat», segons ha afirmat el director, Joan Esteve. La quantitat a collir, però, és lleugerament inferior a la d’un any normal i s’estima d’uns 6,3 milions de quilos a causa de les restriccions al reg per la sequera. D’altra banda, la recol·lecció s’ha avançat una setmana abans del que és habitual, un fet que ja va succeir l’any passat. En aquest sentit, el celler continua sent un dels més primerencs d’Europa en encetar la collita.
NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
«Es tracta d’un punt geogràfic on habitualment ja plou poc, però enguany això s’ha fet més notori amb l’episodi de sequera. Per aquesta raó, el subministrament d’aigua és clau per tirar endavant la producció i les restriccions al reg dels darrers mesos han estat importants», ha dit el director del celler. Amb l’ajuda de tècniques innovadores i l’aplicació de les noves tecnologies, Raimat ha optimitzat al màxim el reg i ha reduït la despesa hídrica en més del 20% en les últimes dues dècades, tot i que l’augment de les temperatures fa que els sòls cada cop necessitin més aigua.
El celler implementa des de fa més de vint anys tècniques de teledetecció per identificar les zones que requereixen menys o més aigua. Concretament, s’utilitzen avionetes per capturar imatges de la superfície en producció que permeten definir la dosi mínima necessària d’aigua perquè els cultius de determinades àrees tirin endavant. La fórmula permet una gestió hídrica més eficient, clau en temps de sequera, i alhora potenciar l’aroma i el gust de les diferents varietats de raïm.
El celler Raimat té 2.000 hectàrees de raïm i és una de les superfícies de producció ecològica més grans del món. S’hi cultiven al voltant de 15 varietats, i la primera que s’ha començat a recol·lectar és la ‘chardonnay’ per elaborar cava. La collita, que mobilitza 150 persones entre treballadors de camp i de les instal·lacions, es porta a terme a mà i en les hores amb menys calor per afavorir una millor qualitat del raïm. Concretament, la recol·lecció es fa amb torns de les 6.00 hores del matí fins a les 12.00 hores del migdia, i quan la quantitat a collir sigui superior, es preveu fer de matinada fins a primera hora del matí. La campanya es preveu que acabi a l’octubre.