L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha emès una alerta sanitària després de detectar la presència del bacteri Salmonella en brots d’alfals germinats de la marca Tugas, el consum dels quals podria suposar un risc per a la salut. Els brots afectats, que es comercialitzen en bosses de plàstic de 150 grams i s’han de mantenir refrigerats, tenen el lot número 120142012 i data de caducitat de l’8 de novembre de 2024. AESAN ha instat els consumidors a no consumir el producte i a desfer-se de qualsevol paquet que es trobi a les seves llars. L’alerta s’ha originat a La Rioja, des d’on les autoritats sanitàries han activat el Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (SCIRI) per advertir sobre aquesta situació enen l’àmbit nacional.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!
La Salmonella, bacteri comú en casos d’intoxicació alimentària, pot causar símptomes com vòmits, diarrea, febre, dolor abdominal i malestar general. Tot i que les persones sanes solen superar aquesta infecció sense grans complicacions, els nens, els ancians i les persones amb sistemes immunitaris debilitats corren un major risc de patir símptomes greus i complicacions com la deshidratació. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) també ha comunicat aquesta alerta, subratllant la importància que aquells que tinguin aquest producte en el seu poder evitin el seu consum. A més, l’OCU adverteix que si algú ja ha consumit els brots d’alfals afectats i presenta símptomes d’infecció per Salmonella, ha d’acudir al centre de salut i informar al personal mèdic de l’exposició a aquest producte.
Els símptomes de salmonel·losi solen aparèixer entre 6 i 72 hores després de la ingesta, i la durada de la malaltia pot allargar-se des de diversos dies fins a més d’una setmana en alguns casos. Aquesta no és la primera vegada que la marca Tugas es veu involucrada en una alerta de seguretat alimentària. Al mes d’abril d’aquest mateix any també es va detectar Salmonella en brots d’alfals d’aquesta marca, fet que fa que aquesta sigui una recurrència preocupant per als consumidors i les autoritats.
#Alimentación ⚠️La Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición ha lanzado una alerta sobre la presencia de Salmonella en brotes germinados de alfalfa de la marca Tugas. 👉Infórmate. @AESAN_gob_es https://t.co/3WAP0hISsr pic.twitter.com/9UA2v5ENCn
— OCU (@consumidores) November 8, 2024
El bacteri, una de les principals causes de zoonosis a Europa, pot proliferar en els aliments en condicions favorables i arribar a nivells d’infecció que generen els símptomes característics. AESAN i les autoritats sanitàries continuen supervisant la situació, i no es descarten noves mesures preventives o controls addicionals per reduir el risc de contagis. Mentrestant, es recomana als consumidors mantenir-se informats de possibles actualitzacions sobre aquest producte i ser cautelosos amb els aliments que puguin representar un risc similar. Aquest cas subratlla la importància de la vigilància alimentària i la ràpida resposta dels sistemes d’alerta com el SCIRI, que busquen protegir els consumidors i prevenir brots de malalties d’origen alimentari a tota la població.