Societat

La celebració del Dia de la Mona a Catalunya: tradició, dolçor i família

Comparteix

El Dia de la Mona, també conegut simplement com la Mona de Pasqua, és una de les tradicions més arrelades i esperades a Catalunya durant les festes de Setmana Santa. Se celebra principalment el Dilluns de Pasqua, que enguany ha tingut lloc el 21 d’abril, i marca simbòlicament la fi de la Quaresma i el començament d’una temporada més alegre i festiva.


▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Orígens i significat

El nom “mona” prové, segons alguns experts, de la paraula àrab “munna”, que significa regal o provisió, i que feia referència als obsequis que els antics servents feien als seus senyors. Amb el temps, aquest costum es va transformar i s’associà a l’obsequi que els padrins i padrines feien als seus fillols i filloles per Pasqua. Inicialment, la mona era un pastís rodó fet amb massa de brioix i adornat amb ous durs —tants com anys tenia el nen, fins a un màxim de dotze. Amb els anys, aquesta tradició va evolucionar i es va enriquir, fins a convertir-se en les espectaculars mones de xocolata que coneixem avui.

El Dilluns de Pasqua és festiu a Catalunya i a moltes altres zones d’Espanya. És el dia en què les famílies es reuneixen, sovint al camp o a la muntanya, per gaudir d’un dinar junts i compartir la mona. És habitual que els padrins portin la mona a casa dels seus fillols, que solen esperar-la amb gran il·lusió. Més enllà de la mona, el dinar acostuma a ser copiós i festiu, i moltes famílies aprofiten el bon temps primaveral per fer una sortida a l’aire lliure.




Les mones d’avui

Actualment, les mones de Pasqua són autèntiques obres d’art. Les pastisseries i fleques catalanes competeixen cada any per elaborar les més originals i espectaculars. Encara hi ha qui opta per la versió tradicional de brioix i ous, però la gran majoria tria les mones de xocolata, sovint decorades amb figures de personatges infantils, esportistes o motius d’actualitat.

Hi ha mones per a tots els gustos: de xocolata negra, amb llet o blanca, farcides, amb fruita confitada, amb crema, i fins i tot algunes de temàtica personalitzada. És una oportunitat d’or per als mestres pastissers de mostrar la seva creativitat i per a les famílies de compartir un moment dolç i especial. En definitiva, el Dia de la Mona és molt més que una tradició gastronòmica: és una celebració que combina cultura, família, religió i dolçor, i que manté viu un dels costums més estimats de la primavera catalana.

Mor el papa Francesc als 88 anys
Vaga PortAventura: Quatre atraccions obertes i anuncien dos dies més d’aturada

Últimes Noticies

També et pot interessar

La celebració del Dia de la Mona a Catalunya: tradició, dolçor i família

Comparteix

El Dia de la Mona, també conegut simplement com la Mona de Pasqua, és una de les tradicions més arrelades i esperades a Catalunya durant les festes de Setmana Santa. Se celebra principalment el Dilluns de Pasqua, que enguany ha tingut lloc el 21 d’abril, i marca simbòlicament la fi de la Quaresma i el començament d’una temporada més alegre i festiva.


▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Orígens i significat

El nom “mona” prové, segons alguns experts, de la paraula àrab “munna”, que significa regal o provisió, i que feia referència als obsequis que els antics servents feien als seus senyors. Amb el temps, aquest costum es va transformar i s’associà a l’obsequi que els padrins i padrines feien als seus fillols i filloles per Pasqua. Inicialment, la mona era un pastís rodó fet amb massa de brioix i adornat amb ous durs —tants com anys tenia el nen, fins a un màxim de dotze. Amb els anys, aquesta tradició va evolucionar i es va enriquir, fins a convertir-se en les espectaculars mones de xocolata que coneixem avui.

El Dilluns de Pasqua és festiu a Catalunya i a moltes altres zones d’Espanya. És el dia en què les famílies es reuneixen, sovint al camp o a la muntanya, per gaudir d’un dinar junts i compartir la mona. És habitual que els padrins portin la mona a casa dels seus fillols, que solen esperar-la amb gran il·lusió. Més enllà de la mona, el dinar acostuma a ser copiós i festiu, i moltes famílies aprofiten el bon temps primaveral per fer una sortida a l’aire lliure.




Les mones d’avui

Actualment, les mones de Pasqua són autèntiques obres d’art. Les pastisseries i fleques catalanes competeixen cada any per elaborar les més originals i espectaculars. Encara hi ha qui opta per la versió tradicional de brioix i ous, però la gran majoria tria les mones de xocolata, sovint decorades amb figures de personatges infantils, esportistes o motius d’actualitat.

Hi ha mones per a tots els gustos: de xocolata negra, amb llet o blanca, farcides, amb fruita confitada, amb crema, i fins i tot algunes de temàtica personalitzada. És una oportunitat d’or per als mestres pastissers de mostrar la seva creativitat i per a les famílies de compartir un moment dolç i especial. En definitiva, el Dia de la Mona és molt més que una tradició gastronòmica: és una celebració que combina cultura, família, religió i dolçor, i que manté viu un dels costums més estimats de la primavera catalana.

Últimes Noticies

També et pot interessar