Cada 30 de maig se celebra el Dia Mundial de la Patata, un homenatge a un dels aliments més versàtils, nutritius i consumits del planeta. De forma arrodonida o allargada, amb pell blanca, groga, vermella o morada, la patata ha esdevingut un ingredient imprescindible en milers de receptes i cultures gastronòmiques arreu del món.
NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
Un origen andí i una expansió global
L’origen de la patata es remunta a fa més de 7.000 anys als Andes sud-americans, especialment a les zones que actualment formen part del Perú i Bolívia. Les comunitats indígenes van començar a cultivar-la molt abans de l’arribada dels colonitzadors espanyols, que la van introduir a Europa al segle XVI.
Inicialment rebuda amb desconfiança, la patata va trigar a imposar-se a la dieta europea, però una vegada es van descobrir les seves propietats nutritives i la seva resistència als climes adversos, es va expandir ràpidament. Avui dia, es cultiva en més de 160 països i és el quart cultiu alimentari més important del món després del blat, l’arròs i el blat de moro.
Catalunya i la patata: territori de varietats i sabors
A Catalunya, la patata té un paper destacat en l’agricultura i la gastronomia. Zones com la Cerdanya, el Berguedà o el Pla de l’Estany són conegudes per produir varietats de gran qualitat, algunes amb denominació d’origen protegida, com la Patata de Prades, cultivada en terres volcàniques, que li donen una textura i sabor molt característics.
La patata és un aliment ric en hidrats de carboni complexos, vitamines del grup B, potassi i fibra, sobretot si es consumeix amb la pell. És econòmica, saciant i extremadament versàtil a la cuina.
Receptes emblemàtiques d’aquí i d’arreu
De la seva simplicitat en neixen plats exquisits. A Catalunya, la patata brilla en receptes com:
-
Truita de patates (sí, tot i ser considerada espanyola, és una estrella a qualsevol llar catalana).
-
Patates al caliu, acompanyant carns a la brasa.
-
Patates emmascarades, un plat tradicional del Pirineu elaborat amb patata aixafada i botifarra negra.
-
Patates braves, típiques de bars i tapes, amb la seva inconfusible salsa picant.
En l’àmbit internacional, trobem clàssics com el puré de patata anglès, les frites franceses, les papas a la huancaína del Perú, els gnocchi italians o el gratin dauphinois francès.
Un aliment per al futur
A més del seu valor històric i gastronòmic, la patata es considera clau per afrontar els reptes alimentaris del futur. És un cultiu adaptable, amb alt rendiment i baix impacte ambiental si es gestiona de manera sostenible. Amb motiu del Dia Mundial de la Patata, diverses iniciatives agràries i gastronòmiques arreu del territori promouen activitats per revalorar aquest tubercle tan nostre. Tallers, degustacions i mercats locals recorden que la patata, lluny de ser un aliment ordinari, és tot un tresor nutricional i cultural.