Societat

Avui el món es desfà… de plaer! Celebrem el Dia Mundial del Cacao i del Xocolata

Comparteix

Avui no hi ha excuses per no embrutar-se els dits (i l’ànima) amb una bona dosi de xocolata. I no estem parlant només d’un quadret després de dinar… Parlem de fondre’s de felicitat!



▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La celebració va ser impulsada per l’Acadèmia Francesa dels Mestres Xocolaters l’any 2010, amb l’objectiu de donar visibilitat a l’origen del cacau, destacar el treball de les comunitats productores —principalment d’Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia—, i posar en valor la cadena de transformació d’aquest fruit en un aliment amb valor afegit, com són els diferents tipus de xocolata.

Avui, el cacau representa molt més que un ingredient dolç. És font d’ingressos per a milions de famílies arreu del món, motor de projectes de desenvolupament sostenible i, alhora, protagonista de la gastronomia, la pastisseria i la indústria alimentària global. A Catalunya, la xocolata ocupa també un lloc rellevant en l’economia del sector agroalimentari i forma part de la tradició dolça del país.




Una dolça tradició catalana

La cultura dolça catalana no es pot entendre sense alguns dels seus productes més icònics fets amb xocolata:

  • La xocolata desfeta amb melindros o ensaïmades és un esmorzar clàssic dels diumenges i dies festius, arrelat a la memòria col·lectiva de moltes famílies.
  • Les mones de Pasqua, decorades amb figures de xocolata, són una de les grans expressions de creativitat dels pastissers catalans i una tradició viva que combina religió, art i dolçor.
  • Els bunyols de Quaresma, sovint farcits de crema o xocolata, formen part de les postres típiques de Setmana Santa.
  • El tortell de Reis, que en moltes llars incorpora xocolata a la massa o al farcit.
  • Les neules banyades amb xocolata, indispensables durant les festes de Nadal.
  • I més recentment, les coques de Sant Joan o de recapte amb xocolata, com a innovació dins la tradició.

A més, ciutats com Barcelona, Vic, Sant Sadurní d’Anoia o Agramunt han estat escenari de fires, obradors i empreses especialitzades que han sabut combinar tradició i innovació al voltant del cacau. Agramunt, per exemple, és coneguda per la seva xocolata a la pedra, amb receptes que es remunten al segle XVIII.

Una mirada cap al futur del cacau

Més enllà del plaer gastronòmic, el Dia Mundial del Cacau i de la Xocolata és també una oportunitat per reflexionar sobre el seu origen i producció. El sector afronta reptes importants relacionats amb la sostenibilitat ambiental, les condicions laborals als camps de cacau i la necessitat de garantir una producció ètica. Cada cop més consumidors opten per productes de comerç just i de traçabilitat garantida.

Alhora, estudis recents destaquen les propietats nutricionals de la xocolata negra amb alt percentatge de cacau, rica en antioxidants i potencialment beneficiosa per a la salut cardiovascular i cerebral, sempre que se’n faci un consum responsable.

ONG’s catalanes i marroquines ajuden dones vulnerables a ser econòmicament independents
Un centenar d’alumnes de Catalunya encara no tenen plaça a batxillerat

Últimes Noticies

També et pot interessar