Qui no gaudeix d’un bon gaspatxo fresc quan apreta la calor? Aquesta recepta tradicional, passada de generació en generació a moltes famílies d’Espanya, continua sent la reina de l’estiu. Però la gastronomia també és creativitat, i hi ha qui s’atreveix a reinventar-la per donar-li un toc diferent i sorprendre la família o els convidats. Us presentem cinc propostes originals i refrescants que converteixen el gaspatxo en molt més que una simple sopa freda de tomàquet.
NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
Gaspatxo de cireres
Les cireres són una de les fruites més emblemàtiques de l’estiu. A més de menjar-les soles o amb iogurt, poden ser protagonistes d’un gaspatxo ple de matisos. La creadora de contingut Patrizia Vitelli proposa una recepta fàcil: cal triturar 600 g de tomàquets madurs amb 250 g de cireres, 30 g de pebrot vermell, 15 g de ceba tendra, 70 g de picos, 10 g de vinagre, sal, 200 g d’aigua freda i 50 g d’oli d’oliva verge extra (AOVE). Es decora amb trossos de cirera, formatge feta esmicolat i unes fulles d’herba-sana. Un gaspatxo diferent, amb un punt dolç que sorprèn.
Gaspatxo d’alvocat
Segons la World Avocado Organization, l’alvocat ja existia a l’època dels dinosaures i té fins i tot propietats afrodisíaques. Sigui com sigui, també és perfecte per fer un gaspatxo cremós. La recepta de la influencer Paula Monreal barreja 2 alvocats, 1 cogombre, 1 pebrot verd, unes fulles d’alfàbrega, suc de llimona, comí (opcional), sal i AOVE. Es tritura tot i es serveix amb tomàquets cherry i formatge feta. Un primer plat saludable, fàcil i molt refrescant.
Gaspatxo de cogombre
El cogombre és fresc i hidratant, però pot ser l’estrella d’un gaspatxo? L’exconcursant de MasterChef, Vero, aposta que sí. Necessitem 3 o 4 cogombres, 1 poma verda Granny Smith, un tros de bitxo o bitxo en pols, quèfir, menta o herba-sana, sal, pebre, suc de llimona i AOVE. Després de pelar i tallar-ho tot, es tritura fins a obtenir la textura desitjada. Per emplatar, s’hi pot afegir rodanxes de cogombre, feta, un polsim de bitxo i un rajolí d’oli.
Gaspatxo de remolatxa
La remolatxa dóna un color espectacular i un gust diferent als gaspatxos. La cadena de supermercats Dia ha compartit una recepta senzilla a TikTok: 3 tomàquets, 3 remolatxes cuites, un tros de cogombre, un tros petit de gingebre, 50 ml d’AOVE, 15 ml de vinagre i sal. Es tritura tot amb un parell de glaçons; si queda massa espès, s’hi pot afegir aigua. S’emplata amb formatge feta i nous pelades. El resultat és un gaspatxo amb un toc terrós i dolç molt especial.
Gaspatxo de síndria
La síndria és la reina de les fruites d’estiu i també pot ser la base d’un gaspatxo espectacular. El xef Bosquet proposa triturar mitja síndria amb tomàquets escaldats i pelats, cogombre pelat, ceba tendra, sal, AOVE, vinagre i una mica d’aigua. Es guarda a la nevera fins que estigui ben fred. La dolçor de la síndria combina a la perfecció amb l’acidesa del tomàquet. Aquest estiu, atreveix-te a donar-li un toc diferent al gaspatxo i descobreix com, amb fruites i verdures de temporada, pots sorprendre els teus convidats amb plats originals, saludables i refrescants. Bon profit!