Tenen gust, història i passió. I malgrat haver rebut premis internacionals, molts lleidatans encara els desconeixen. Parlem dels formatges artesans que es produeixen a petits pobles del territori, com Almacelles, Palau d’Anglesola o Ossera, i que han fet un salt de qualitat que els ha situat entre els millors del món.
NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
Un dels noms més reconeguts és la Formatgeria Camps, ubicada a Palau d’Anglesola. Amb llet de cabres que pasturen als voltants del Pla d’Urgell, elaboren formatges com el Blau de cabra o el Tendre de Drap que han estat guardonats als World Cheese Awards, un dels certàmens més prestigiosos del món del formatge.
Un altre cas és el de Tros de Sort, al Pallars Sobirà, que amb el seu Serrat del Triadó o el Tupí de Sort ha aconseguit medalles d’or i plata en concursos internacionals. Els seus productes segueixen mètodes tradicionals de muntanya i tenen una forta vinculació amb el territori, cosa que els fa únics.
I no ens podem oblidar d’Ossera, un petit poble del municipi de la Vansa i Fórnols, on viu la família Reixach, pionera del formatge ecològic a Catalunya. El seu formatge curat d’ovella ha estat reconegut com un dels millors del país i s’exporta a mercats selectes de França i Alemanya.
Aquests formatgers no només produeixen amb criteris artesans i de proximitat, sinó que també formen part del moviment slow food i de l’economia circular rural, promovent la vida als pobles i la sostenibilitat ambiental.
Tot i l’èxit internacional, encara són poc coneguts entre el públic local, i és habitual que molts consumidors de la mateixa demarcació de Lleida no sàpiguen que aquests tresors làctics es fan a pocs quilòmetres de casa.
Potser ja va sent hora de posar-los al prestatge que es mereixen.