L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha ampliat la seva alerta alimentària, inicialment emesa a l’agost, en relació amb un brot de salmonel·losi associat a formatges de pasta tova elaborats amb llet crua d’ovella. Després de noves investigacions, s’ha detectat la presència del bacteri Salmonella Enteritidis a dos productes addicionals produïts per la mateixa empresa. Davant d’aquesta situació, AESAN ha fet una crida als consumidors perquè verifiquin si tenen a casa algun dels quatre formatges afectats i, en cas afirmatiu, evitar-ne el consum.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!
El brot de salmonel·losi afecta els següents productes: Serrat de Carroncui, amb lot 280524 i pes entre 500-600 g; Carreu Natural, Carreu Herbes del Pirineu i Carreu Cúrcuma, amb diversos lots (110624, 260624, 230724, 300724 i 210524) i un pes de 400-550 g; Trèvol, amb lot 140524 i data de consum preferent fins al 31 de desembre del 2024; i finalment, Tou Casa Mateu, afectat a tots els lots amb data de caducitat vigent. Tots aquests formatges són de la marca Formatgeria Mas d’Eroles, tret de Tou Casa Mateu, i s’han de conservar en refrigeració.
El risc principal d’aquests formatges rau en la seva elaboració amb llet crua d’ovella. Com que no se sotmet a un procés de pasteurització, que elimina bacteris patògens, és fonamental que els fabricants segueixin estrictes controls d’higiene en totes les etapes de producció. En aquest cas, el bacteri ha aconseguit sobreviure al formatge, cosa que ha portat al brot de salmonel·losi.
L’AESAN ha retirat aquests productes del mercat. Tot i això, si ja has adquirit algun d’aquests formatges, el més recomanable és no consumir-lo i tornar-lo a l’establiment on va ser comprat. A més, si has consumit algun d’aquests productes i experimentes símptomes com ara diarrea, vòmits, febre o malestar general, és crucial acudir a un centre de salut, ja que podries estar patint de salmonel·losi, una malaltia causada pel bacteri Salmonella. Aquesta alerta subratlla la importància de la seguretat alimentària, especialment en productes que no han estat pasteuritzats, i el paper clau de les autoritats a la vigilància d’aquests brots per protegir la salut pública.
#Alimentación Ampliada la alerta de seguridad alimentaria por salmonella en quesos con leche cruda de oveja.
⚠Consulta los 4️⃣ productos afectados y, en caso de que los hayas ingerido, infórmate de los síntomas de la salmonelosis y acude a tu médicohttps://t.co/qDMxrvaKAo— OCU (@consumidores) October 14, 2024