Una recerca recent liderada per l’IRTA i l’empresa Aquamarina Costa Brava ha obert una nova via per a la indústria alimentària catalana. L’ús d’aigua de mar com a alternativa natural a la sal comuna. Els resultats mostren que aquesta substitució pot reduir fins a un 50% el contingut de sal. Millorant alhora el perfil nutricional i les propietats organolèptiques dels aliments.
L’estudi, dut a terme al Fruitcentre de l’IRTA a Lleida, ha experimentat amb productes vegetals processats com so fregits, brous, confitats, fermentats, pasta i pa. En tots els casos, s’ha comprovat que l’aigua de mar aporta minerals essencials com el magnesi, el potassi i el calci. Alhora que manté la qualitat sensorial dels productes.
Un sabor i aroma gairebé idèntics als tradicionals
Els brous vegetals elaborats amb aigua de mar presenten un sabor i aroma gairebé idèntics als tradicionals. Però amb menys sodi, cosa que permet etiquetar-los com a productes baixos en sal. Pel que fa al sofregit de tomàquet, la recerca ha detectat tonalitats més vives i una textura semblant a la del sofregit convencional.
En el cas dels confitats vegetals, com el bròquil, l’aigua marina ajuda a conservar la fermesa i intensifica el color verd de la clorofil·la. Per als fermentats, com el kimchi o la xucrut, el procés d’acidificació es manté estable. I també es potencien els tons vermellosos i grocs naturals.
Els assaigs amb pasta han certificat que la cocció amb aigua de mar redueix la pèrdua de midó i ofereix una millor textura, sense alterar el sabor. I en el cas del pa, tant amb gluten com sense, substituir la meitat de l’aigua per aigua de mar permet obtenir pans amb les mateixes característiques sensorials.
Una menor incidència de malalties cardiovasculars
Segons Jordi Ortiz, tècnic d’innovació de l’IRTA, el projecte demostra que “la innovació aplicada a la transformació alimentària pot generar valor compartit i productes més saludables”. Ortiz destaca que una reducció del consum de sal comporta una menor incidència de malalties cardiovasculars i promou una dieta més equilibrada.
Per la seva banda, Anna Fauquet, responsable de qualitat d’Aquamarina Costa Brava, subratlla que l’aigua de mar “permet reduir el contingut de sodi i aportar minerals essencials de manera natural”. Tot reforçant el compromís de l’empresa amb una alimentació més responsable i sostenible.
Aquesta recerca obre la porta a una nova generació de productes alimentaris que podrien millorar la salut pública i afavorir la innovació gastronòmica catalana. En definitiva, l’ús d’aigua de mar com a alternativa a la sal es consolida com una aposta prometedora. Sobretot per a una alimentació més saludable, natural i respectuosa amb el medi ambient.


NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. 







