Societat

Alerta sanitària per formatges de cabra contaminats amb Listeria i E. Coli

Les autoritats sanitàries recomanen no consumir cap dels lots afectats

Comparteix

OCU
Imatge del formatge afectat / OCU

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha emès una alerta sanitària per la presència de Listeria monocytogenes i Escherichia coli en dos formatges de cabra —un d’origen espanyol i l’altre francès—. La detecció d’aquests microorganismes ha provocat la retirada immediata dels productes afectats dels punts de venda.

El primer cas afecta el formatge de cabra amb floridura blanca de la marca Suerte Ampanera, un producte ecològic elaborat a la Serra de Madrid. Els sistemes interns de control de l’empresa van detectar la presència de Listeria monocytogenes i E. Coli en el lot 2509262, amb data de caducitat 10/12/2025.

El segon cas fa referència al formatge francès Crottin de Chavignol DOP, de la marca Dubois Boulay, en el qual s’ha detectat la presència d’E. Coli productora de toxina Shiga (STEC), una de les variants més perilloses d’aquest bacteri. El lot afectat és PONT0509, amb data de caducitat 31/10/2025.

Segons ha informat l’AESAN, tots dos productes han estat retirats del mercat, però alguns consumidors podrien tenir-los encara a casa. El formatge Suerte Ampanera s’ha distribuït àmpliament a la Comunitat de Madrid, Astúries, Cantàbria, Castella – la Manxa, Castella i Lleó, Galícia i País Basc. En canvi, el Crottin de Chavignol s’ha comercialitzat només a Catalunya.

Les autoritats sanitàries recomanen no consumir cap dels lots afectats, fins i tot si no presenten olor o aspecte estrany. En cas d’haver-los ingerit, cal estar atent a símptomes com febre, diarrea o vòmits i consultar immediatament el metge.

Riscos i precaucions

La Listeria monocytogenes és un bacteri present habitualment en aliments crus o mal processats, com carns, peixos fumats o formatges elaborats amb llet crua. Pot causar listeriosi, una infecció que sol ser lleu en persones sanes però pot resultar greu en embarassades, ancians o infants, ja que pot afectar el fetus o causar complicacions greus.

Per altra banda, l’Escherichia coli és un bacteri que viu de forma natural a l’intestí humà i animal. Tot i que la majoria de soques són inofensives, algunes —com l’E. Coli productora de toxina Shiga (STEC)— poden provocar greus infeccions intestinals. Aquesta contaminació sol estar relacionada amb males pràctiques d’higiene o processament insuficient dels aliments.

Recomanacions per als consumidors

Des de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) i l’AESAN es recomana:

  • No consumir els productes afectats.

  • Revisar l’etiqueta i el lot abans d’obrir o servir el formatge.

  • Extremar la higiene alimentària, especialment en la manipulació de lactis.

  • En cas de dubte, consultar amb les autoritats sanitàries locals.

Aquesta alerta posa de manifest la importància de seguir controls estrictes de seguretat alimentària i d’informar ràpidament la població per evitar riscos per a la salut pública.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Tres de cada deu catalans creu que no té ingressos per una vida digna
A punt per l’hivern? 5 trucs senzills per tenir una casa càlida sense gastar més!

Últimes Noticies

També et pot interessar