L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha informat, a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (SCIRI), d’una alerta alimentària notificada per les autoritats sanitàries de Catalunya. L’alerta fa referència a la presència de Salmonella en dues marques de fuet lonxejat refrigerat.
NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
Productes afectats
1. Fuet lonxejat LA TABLA (comercialitzat per ALDI)
- Aspecte: lonxejat
- Lots afectats: L5136 i L5140
- Pes de cada unitat: 125 g
- Conservació: refrigerat
2. Fuet lonxejat VALLDAN
- Aspecte: lonxejat
- Lot afectat: L5134
- Pes de cada unitat: 125 g
- Conservació: refrigerat
Segons la informació disponible, la distribució inicial d’aquests productes s’ha realitzat a les comunitats autònomes de Catalunya, Castella i Lleó, Madrid i la Comunitat Valenciana, tot i que no es descarta que hagin estat redistribuïts a altres territoris.
Recomanacions a la ciutadania
L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana no consumir els productes dels lots afectats si es tenen a casa, i demana que es retornin al punt de venda per sol·licitar el reemborsament.
En cas que alguna persona hagi consumit aquests fuets i presenti símptomes compatibles amb la salmonel·losi (com diarrea, vòmits, febre, dolor abdominal o de cap), es recomana acudir a un centre de salut i demanar un justificant mèdic.
Què és la Salmonella?
La Salmonella és una de les principals causes de brots d’intoxicació alimentària a Espanya. Es tracta d’una bactèria que viu en l’intestí de les persones i dels animals, i que pot contaminar aliments o aigües si no es mantenen les condicions sanitàries adequades.
Els aliments més habitualment afectats són:
- Ous crus o poc cuinats
- Carn crua o poc feta, especialment d’aviram
- Llet i derivats làctics
- Verdures i hortalisses crues regades amb aigua contaminada
- Marisc
Els símptomes poden aparèixer entre les 12 i 36 hores després de la ingesta, i la durada habitual és de 2 a 7 dies. Tot i que sovint la infecció es resol sense complicacions, persones vulnerables com infants, gent gran o persones amb malalties prèvies poden patir conseqüències greus, principalment per deshidratació.