L’Associació Celíacs de Catalunya ha celebrat aquest dijous l’aprovació per unanimitat al Parlament de Catalunya de dues resolucions per millorar la qualitat de vida de les persones amb celiaquia i garantir una millor gestió del gluten en el sector alimentari i la restauració. No obstant això, l’entitat reclama que aquestes mesures s’implementin amb urgència i no quedin relegades a simples intencions sense aplicació real, tal com assegura que ha passat amb les 14 resolucions impulsades per l’associació des del 2014 i de les quals no se n’ha aplicat cap.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!
La resolució per a la millora de la qualitat de vida de les persones celíaques insta el Govern a desenvolupar un pla de la malaltia celíaca que contempli la creació d’unitats especialitzades en l’àmbit local, l’actualització del protocol de diagnòstic i la implantació d’alertes als sistemes informàtics d’atenció primària per agilitzar la detecció de nous casos. A més, es reclama al govern espanyol la inclusió dels productes sense gluten a la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut, i mentrestant que la Generalitat implementi ajudes econòmiques directes per a les famílies afectades. La resolució també proposa millorar la seguretat alimentària als menjadors escolars, hospitals i residències, així com reforçar la formació i el control en el sector de la restauració per evitar contaminacions encreuades amb gluten.
També s’ha decidit crear un grup de treball específic de celiaquia coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya on participin les diferents societats científiques implicades en la detecció, diagnosi i tractament de la malaltia celíaca que tindrà com a objectiu fomentar la investigació mèdica i la creació d’un sistema d’ajuts per a projectes científics relacionats amb la malaltia celíaca. També s’ha resolt assegurar la disponibilitat d’aliments i begudes sense gluten a totes les reunions, esdeveniments i festes organitzades amb la col·laboració de la Generalitat en què s’ofereixin aliments.
D’altra banda, la segona iniciativa, sobre l’actualització de la informació en relació amb la gestió del gluten i els avenços relatius a la celiaquia, insta a actualitzar les guies oficials de la Generalitat sobre la gestió del gluten i la malaltia celíaca, assegurant que reflecteixin els avenços científics i que incloguin mesures eficaces per minimitzar el risc de contaminació encreuada amb gluten. A més, es planteja impulsar formacions específiques dirigides a empreses del sector alimentari i de restauració, garantint que l’oferta alimentària sense gluten sigui segura i la informació proporcionada als consumidors sigui clara i veraç. Respecte a aquesta segona resolució, s’ha acordat l’elaboració d’una guia específica per a la gestió del gluten dins de la indústria alimentària i la restauració.
A Catalunya hi ha aproximadament 81.000 persones amb celiaquia i 486.000 sensibles al gluten. Avui en dia, el 70% dels casos continuen sense diagnosticar-se i els adults triguen una mitjana de set anys a rebre un diagnòstic. A més, les persones amb celiaquia han de fer front a un sobrecost de més de 1.000 euros anuals en la seva cistella de la compra, sense comptar amb cap mena d’ajuda pública, a diferència d’altres països europeus.
A més de l’adopció d’aquestes resolucions, l’Associació Celíacs de Catalunya es convertirà aquest maig en la primera associació de celíacs europea que compareix davant del Parlament Europeu per defensar el col·lectiu. En concret, ho farà per reclamar la resolució integral del greuge sanitari que pateixen les persones celíaques a Espanya i la necessitat d’homogeneïtzar les mesures de suport a tota la Unió Europea. La seva intervenció es durà a terme el mateix mes en què se celebra el Dia Internacional de la Celiaquia, una data clau per visibilitzar els desafiaments que afronta aquest col·lectiu i la urgència d’adoptar solucions coordinades a escala comunitària.
En la seva compareixença, presentaran una petició amb suport d’evidència científica i testimonis d’organitzacions de pacients, en la qual s’exigeix la implementació d’un Protocol Europeu de Diagnòstic de la Malaltia Celíaca, la cobertura econòmica del tractament basat en la dieta sense gluten i la creació d’un sistema de suport per a les persones amb celiaquia que contempli subvencions directes i mesures fiscals per reduir el cost dels productes específics sense gluten. Així mateix, instaran la Comissió Europea a desenvolupar una Directiva Marc que garanteixi l’accés equitatiu a l’alimentació segura i a una regulació homogènia en els diferents estats membres.