Societat

Les barretes de cereals, sota lupa: no són tan saludables com semblen

En definitiva, la clau és informar-se bé i no deixar-se portar per la publicitat

Comparteix

Imatge d'Arxiu d'una barreta de cereals. / LleidaDiari.cat
Imatge d'Arxiu d'una barreta de cereals. / LleidaDiari.cat

Les barretes de cereals s’han convertit en un recurs habitual per a molts consumidors. Són pràctiques, fàcils de portar i sovint es presenten com una opció “fit” o “natural” per menjar entre hores. Però, realment són tan saludables com semblen? Un estudi que ha analitzat 105 barretes de cereals disponibles al mercat indica que la majoria contenen massa sucre i greixos afegits.

Un producte aparentment saludable

En teoria, la base d’aquestes barretes són els cereals, com la civada, el blat o l’arròs inflat. Tanmateix, la major part de productes inclouen ingredients com sucre, mel, xarops, olis vegetals, fruita dessecada o xocolata. Aquests elements milloren el sabor i la textura, però també augmenten el contingut calòric i redueixen el seu valor nutricional real.

Segons l’anàlisi, una sola barreta pot arribar a contenir entre 8 i 15 grams de sucre, una xifra equiparable a la de diverses galetes o a la d’un petit brioix industrial. En alguns casos, l’aportació energètica pot arribar a 200 quilocalories per unitat.

El màrqueting, un parany per al consumidor

Els nutricionistes adverteixen que la imatge saludable d’aquests productes és sovint fruit de la publicitat. Les marques utilitzen reclams com “natural”, “ric en fibra” o “sense oli de palma” per generar una sensació de seguretat en el consumidor. No obstant això, aquests missatges no sempre reflecteixen la realitat nutricional.

“Una barreta de cereals pot semblar una bona opció, però moltes tenen un perfil similar al d’un dolç processat”, expliquen els experts. Per això, recomanen llegir amb atenció les etiquetes i comprovar la quantitat real de sucre, greixos i additius.

Les millors opcions i com consumir-les

Els especialistes coincideixen que les versions més senzilles són les més recomanables. Les barretes sense xocolata, amb cereals integrals i sense fruites ensucrades aporten energia d’alliberament lent i mantenen un contingut moderat de sucres.

Tot i així, no s’han de consumir de manera habitual. Els nutricionistes recorden que és preferible triar aliments més naturals, com una peça de fruita, un iogurt o un grapat de fruits secs crus. Una barreta pot ser útil en moments puntuals, però no ha de substituir un àpat o un berenar equilibrat.

Les barretes de cereals poden formar part d’una dieta equilibrada, però només si es consumeixen amb moderació i es trien amb criteri. Cal evitar les versions amb xocolata o amb llistes d’ingredients massa llargues.

En definitiva, la clau és informar-se bé i no deixar-se portar per la publicitat. Una bona lectura de l’etiqueta pot marcar la diferència entre un snack puntual i un hàbit poc saludable.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Alerta sanitària: detecten una bactèria en un formatge francès venut a Catalunya!
Influencers virtuals: el futur sense rostre de la fama digital

Últimes Noticies

També et pot interessar