Catalunya Diari

CiU detecta 200 punts sense llum en 250 carrers de Lleida

CiU detecta 200 punts sense llum en 250 carrers de Lleida| Redacció - Fotografia: CiU Lleida


El grup municipi de CiU ha mesurat durant el mes de novembre la il·luminació de 250 carrers de 14 barris de la ciutat. En concret, s'ha visitat la Bordeta; Balàfia; Pardinyes; Universitat; Mariola; Ciutat Jardí; Cappont; Escorxador; Llívia; Centre històric; Secà de St. Pere; Rambla Ferran; Camp d'Esports i Magraners. Durant les comprovacions, s'han detectat 200 punts de la capital sense llum.El president del Grup Municipal de Convergència i Unió (CiU), Toni Postius, ha donat a conèixer aquest dilluns els resultats de la campanya Lleida Fosca i ha presentat el mapa amb les deficiències lumíniques existents a la ciutat. "Aquesta iniciativa s'ha dut a terme per analitzar les necessitats d'enllumenat de cada barri, rectificar les deficiències actuals i, de retruc, guanyar en seguretat ciutadana", ha concretat.

Durant aquest mes, CiU ha registrat un centenar de queixes que han fet arribar directament els lleidatans. També ha contactat amb 120 comerciants, els quals els han fet veure que en les hores d'obertura dels seus establiments eren qui il·luminaven els carrers i no pas els fanals públics.: "Hem constatat 200 punts amb necessitats manifestes de llum que creen inseguretat en els ciutadans i que poden causar problemes viaris", ha puntualitzat Postius, subratllant que "hem fet medicions durant més de 100 hores i la mitjana que surt de lúmens després de les nostres medicions és de 3.2 LUX".

Aquestes mancances s'han detectat després de la privatització d'aquest servei públic de la ciutat per part de l'equip de govern, ara fa un any i mig, adjudicant-ho a la UTE Lleida Llum (Romero Polo-Citellum). "Lluny d'aconseguir homogeneïtzar els nivells lumínics, regulant la reducció d'intensitat, veiem que amb la privatització els punts foscos de la ciutat no només no s'han reduït, sinó que han augmentat", ha insistit.
Altres finalitats inicials (juny de 2014) eren fer de Lleida una de les ciutats de l'estat amb un percentatge més alt de llum no contaminant, ja que s'implantaven un 40% de punts de llum LED, es reduïa el consum elèctric en un 61,4% i suposava un estalvi d'1,2 milions d'euros anuals.

"De moment, el que només queda clar és que s'ha reduït la potència de la llum en gairebé a tota la ciutat Lleida", ha concretat Postius, "i l'estalvi econòmic no s'ha detectat a la butxaca dels lleidatans, sinó que ha anat directe a les arques de la concessionària".

A tall d'exemple ha concretat que a la plaça Sant Jordi de la Bordeta vam registrar 1,8 LUX a la zona de bancs i 7 LUX a la zona d'esbarjo dels infants, quan hauria d'haver una mitja de 12 LUX en horari normal i de 8 en horari reduït. A Pardinyes, al carrer Pere Cavasèquia, en horari normal es registren entre 15-18 LUX; la mitjana en horari normal és de 10 LUX i en horari reduït de 5, quan hi hauria d'haver entre 9-11. Al Turó de Gardeny, a la falda de Gardeny, es detecten 5 LUX, molt per sota dels 12 que hauria de marcar com a mínim en horari d'il·luminació normal i dels 8 en horari reduït.

Així les coses, Postius ha instat l'equip de govern "a no mirar cap a un altre costat, a posar fil a l'agulla i començar a actuar en comptes de fer creure a la ciutadania que aquesta situació és normal". En aquest sentit, ha instat a utilitzar al més aviat possible la partida de 100.000 euros que el Grup Municipal de Convergència i Unió va aconseguir introduir en els pressupostos de 2016 per tal d'arranjar els problemes que ocasiona la manca de llum en la via pública.

Així mateix, presentarà en la propera Comissió d'Urbanisme el mapa lumínic que els regidors de Convergència i Unió han elaborat al llarg de novembre. "És vergonyós que l'oposició faci la feina que li pertocaria fer a l'equip de govern municipal per tal que reforci la potència de l'enllumenat públic allà on faci falta per garantir els mínims d'intensitat legalment recomanats", ha apuntat.

Postius ha exigit igualment que es faci complir la normativa a l'empresa concessionària per tal que els ciutadans de Lleida gaudeixin d'un servei a l'alçada del que paguen a nivell impositiu.


Comentaris

envia el comentari