Catalunya Diari

El Comú demana la paralització de les obres d'instal·lació de climatització al Mercat del Pla

El Comú demana la paralització de les obres d'instal·lació de climatització al Mercat del Pla| ACN - Fotografia: Comú de Lleida

 

El Comú de Lleida ha demanat la paralització de les obres d'instal·lació de la nova climatització que s'estan duent a terme al Mercat del Pla, pressupostades en 114.523,87 euros, la gestió de les quals va a càrrec de l'empresa Municipal d'Urbanisme (EMU) de l'Ajuntament de Lleida. 

Segons l'agrupació d'electors, el plec del contracte determina que "correspon a l'adjudicatari finançar qualsevol inversió en equipament i infraestructures" i, per això, considera la despesa municipal "del tot improcedent". El Comú sol·licita transparència i demana el contracte amb Jamstores, empresa concessionària de l'espai, per determinar si hi ha altres incompliments per alguna de les parts.
 
Segons denuncia el Comú de Lleida, el Plec que regeix el contracte de la Paeria amb la firma igualadina Jamstores recull literalment que "les inversions en infraestructures, serveis i activitats sobre l'equipament objecte de concessió s'efectuaran a risc i ventura de l'adjudicatari, qui assumirà els riscs econòmics derivats de la seva execució i explotació", i que "les inversions en equipament i infraestructures, així com els costos de la posada en funcionament i la gestió del projecte, seran finançades totalment per l'adjudicatari". 
 
Per això, el grup municipal del Comú, que considera "injustificada i improcedent" la despesa per part de la Paeria, ja ha presentat al·legacions i demana la paralització de les obres d'instal·lació de la nova climatització. Així mateix exigeix explicacions detallades dels motius que fan que la climatització del Mercat del Pla no quedés solucionada durant la segona fase de les obres, "en què es van pressupostar 179.946 euros en concepte de Mesura per aconseguir en els edificis públics i equipaments la millor eficiència energètica i estalvi en el consum". 
 
El Comú critica que des de l'equip de govern es destaqués que amb aquestes mesures no fos necessari el sistema de climatització "ja que incloïa aïllament tèrmic i un sistema informàtic de ventilació, amb sensors de CO2". "Ens sembla una negligència que s'optés per un sistema sofisticat i molt costós sense considerar les característiques climàtiques de Lleida", asseguren des de l'agrupació d'electors, que també considera "una falta de respecte al contribuent que ningú assumeixi les responsabilitats pel malbaratament de tal quantitat de diner públic". Així, sumant el cost dels dos sistemes, la Paeria haurà gastat uns 300.000 euros en la climatització del Mercat del Pla, segons el Comú. 
 
A més, el grup municipal precisa que el sistema de climatització que s'està instal·lant "no és un sistema d'eficiència energètica com se l'etiqueta, ja que genera consum on abans no n'hi havia". Segons el Comú, la nova climatització generarà un elevat consum d'energia elèctrica, per damunt dels 35.000 euros anuals que, segons el que estableix el plec del contracte ha d'anar "a compte del concessionari", malgrat que des del Comú sospiten "que la factura d'electricitat també s'està costejant amb diner públic", per això, demanen a l'equip de govern del PSC que ho aclareixi.       
 
Finalment, des del Comú demanen a l'equip de govern que doni les explicacions necessàries al petit comerç de la ciutat pels motius que fan que es programi aquesta obra d'instal·lació de la nova climatització en diumenge "per tal de no afectar a les vendes de l'empresa Jamstores, a diferència del que la Paeria fa en barris o en altres zones comercials de la ciutat". I afegeixen: "Entenem que el teixit comercial de la ciutat mereix respostes davant aquest greuge comparatiu".
 
En resposata a la denúncia del Comú, l'alcaldessa accidental de Lleida, Montse Mínguez, ha criticat que aquest grup municipal "no aposta pel Centre Històric, perquè s'ha demostrat que el Mercat del Pla ha estat una gran eina per a la normalització del Centre Històric de Lleida". Mínguez ha remarcat que "quan es va fer l'obra del Mercat del Pla es va considerar que l'aire condicionat no era necessari, però s'ha demostrat que sí que ho és". "Així que no són obres de manteniment, sinó de la pròpia obra", ha sentenciat l'alcaldessa accidental.


Comentaris

envia el comentari