Catalunya Diari

El primer bosc urbà de Lleida ja és una realitat

El primer bosc urbà de Lleida ja és una realitat| Redacció - Fotografia: Facebook Àngel Ros

El primer bosc urbà de Lleida ja és una realitat. Aquest nou gran espai verd de la ciutat, situat al costat de l’església de Santa Teresa de Jornet, al barri de Cappont, s'ha inaugurat aquest dimarts i té una capacitat d’absorció d’aproximadament 1,5 tones de CO2 anuals. La Paeria vol iniciar enguany la creació de més boscos urbans als diferents barris de Lleida. En concret, té previst ubicar els altres a Magraners i a Balàfia i desenvolupar un espai que fomenti valors mediambientals al costat del futur Museu de la Ciència, a la Mariola.

El nou espai té una superfície de prop de 3.400 metres quadrats i pretén crear un gran espai d’ombra, aconseguir una millora de la humitat ambiental, originar un espai amb verd espècies arbrades pròpies del clima lleidatà i actuar com a protecció a nivell acústic i de contaminació.L’Ajuntament de Lleida està fent una veritable revolució verda a Lleida amb l’increment d’un 30% de l’arbrat de la ciutat, sota el concepte de bosc urbà, que a més té una filosofia de cicle tancat a través de la pròpia producció de plantes i arbres en els vivers municipals. Segons l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, el bosc urbà inaugurat a Cappont s’ha creat amb la participació dels seus veïns i representa una aposta de la ciutat, per ser, com ha insistit, “més verda i respectuosa amb el medi ambient”. A més, ha afegit que està en la línia del Pla d’Ordenació Urbana Municipal que preveu connectar amb una anella verda les diferents zones de la ciutat. La Paeria vol iniciar enguany la creació dels altres boscos urbans al carrer del Camp de Futbol de Magraners, i a la plaça dels Països Catalans, a Balàfia, i també un espai que fomenti valors mediambientals al costat del futur Museu de la Ciència, a la Mariola.
Per la seva banda, el tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Lleida, Fèlix Larrosa, ha subratllat que el nou bosc urbà és un espai per al gaudi i la cohesió, que promou valors mediambientals, i també ha incidit en el benefici que aportarà pel que fa a l’absorció d’unes 1,5 tones de CO2 anuals. Hi haurà una zona perquè hi puguin jugar els més petits. L’espai també inclou restriccions per a gossos, ja que només hi poden anar lligats en el camí assenyalat. El tinent d’alcalde ha remarcat la importància de la complicitat ciutadana en aquest projecte de ciutat i ha destacat que una part dels arbres l’hagin plantat els mateixos nens i nenes de Lleida, un fet amb què, alhora, s’ha treballat la sensibilitat i la cura pel medi ambient.
Per la seva part, la presidenta de l’AV de Cappont, Veni Ros, ha agraït a la Paeria que hagi instal·lat el primer bosc urbà de la ciutat al barri i que els veïns hi hagin contribuït, amb les seves aportacions i amb la plantació de l’arbrat. Alhora, ha destacat que l’acte s’ha inclòs en el programa de la festa major de Cappont.
Prop de 150 arbres propis del clima lleidatà


El nou bosc urbà dóna continuïtat al carrer Quatre Pilans, que creua tot el solar a nivell de vianants, i emfatitza la imatge de passeig tot creant una filera de plantació d’arbrat a cada banda de carrer. El bosc urbà conté prop de 150 arbres propis del clima lleidatà i de la pròpia cultura i tradició catalanes. A més a més, cal destacar que la plantació del bosc urbà no requereix pràcticament cap manteniment, per la pròpia naturalesa de la plantació.
Del total d’arbres del bosc urbà, 62 són Pinus Pinea i 54 Pinus Halepensis, arbres propis de la tradició mediterrània que presenten alta resistència a les condicions climàtics del medi lleidatà. També s’han plantat 18 Quercus Ilex, espècies pròpies dels nostres boscos, que també presenten alta resistència al clima, de fulla perenne i lent creixement. Aquests tipus d’arbres ajuden a consolidar la sensació i imatge de bosc frondós.
El bosc urbà de Cappont també inclou la plantació de 10 Celtis Australis a la zona destinada a descans situada a l’interior de la parcel·la. Són de fulla caduca per facilitar l’accés del sol durant l’època hivernal i oferir ombra a l’estiu i ajuden a crear diferents ambients amb el pas de les estacions de l’any. Finalment també s’han plantat tres ametlles que es podran gaudir, especialment, en la seva època de floració.
El bosc urbà comptarà amb enllumenat per senyalitzar i il·luminar el traçat dels camins. Pel que fa a mobiliari urbà, s’han col·locat diversos bancs i cadires en les diferents zones d’estada del bosc urbà – dissenyats per tècnics de la Paeria-, papereres i una font d’aigua potable. El pressupost del bosc urbà, construït en una solar propietat de l’Ajuntament de Lleida, ha estat de 100.000 euros iva inclòs.

Comentaris

envia el comentari