Catalunya Diari

El vial que connecta els barris de Secà i Balàfia durà el nom de Jordi Solé Tura

El vial que connecta els barris de Secà i Balàfia durà el nom de Jordi Solé Tura| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 Aquest vial es va posar en funcionament el mes de març de l’any passat, alhora que es va estrenar el nou pavelló Olímpics de Lleida. La construcció d’aquesta nova via de connexió, que té una amplada de 8 metres amb dos carrils de circulació, enllaça la rotonda de l’avinguda Alcalde Porqueres (N-230) amb el carrer Laureà Figuerola i amb el barri del Secà.
 
A l’acte de reconeixement han assistit l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; la vídua de l'homenatjar, Teresa Eulàlia Calzada, i el seu fill Albert Solé, així com regidors i regidores de la Corporació Municipal, i els presidents de les AAVV dels dos barris, Toni Baró i Julián Garrido. Ros ha destacat la figura de Jordi Solé Tura des de la perspectiva política amb la seva lluita incansable contra el franquisme i per assolir la democràcia, però també ha volgut subratllar la seva vinculació a Lleida com a mestre de l'Estudi General. El paer en cap ha agraït a la família que hagin acceptat aquest homenatge i ha explicat que el vial porti el nom de Jordi Solé Tura, "és tot un orgull per a la ciutat". Per la seva banda, la vídua de Jordi Solé Tura s'ha mostrat especialment emocionada per l'homenatge que ha brindat la ciutat al seu marit i ha explicat la vinculació que tenia Jordi Solé Tura amb Lleida. 
 
Jordi Solé Tura (Mollet del Vallès, 1930 - Barcelona, 4 de desembre del 2009) va ser senador, membre de la ponència que es va encarregar de redactar la Constitució de 1978 i ministre de Cultura en un dels governs de Felipe González (1991-1993). Va alternar l’activitat política amb la docent, ja que va ser catedràtic de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona i va ser escollit degà el 1985. Va destacar per la seva lluita antifranquista al PSUC, per després militar al PSC. Al 2004 es va apartar de la vida pública quan li van diagnosticar Alzheimer, tot i que es va fer públic al desembre del 2007 quan el seu fill, Alber Solé, va anunciar la realització d’un documental, dirigit per ell mateix i titulat Bucarest. La memòria perduda que va ser premiat amb un Goya.
 
L'any 2007 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi per part de la Generalitat de Catalunya. Al cap de pocs dies de la seva mort li fou concedida a títol pòstum la Medalla d'Or de la Generalitat en reconeixement de la seva trajectòria cívica i política al servei de Catalunya.


Comentaris

envia el comentari