Catalunya Diari

La Paeria inicia les obres del nou enllumenat monumental del Castell de la Suda de Lleida

La Paeria inicia les obres del nou enllumenat monumental del Castell de la Suda de Lleida| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de la tinenta d’alcalde i regidora d’urbanisme, Marta Camps, la tinenta i regidora de Cultura, Montse Parra, el director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Pep Tort, i el president de l’Associació de Veïns de Jaume I, Jaume Millas, han visitat l’inici de les obres, una actuació que consisteix en la instal·lació de nous punts de llum amb tecnologia LED per tal de millorar l’eficiència energètica i la uniformitat dels nivells lumínics per als vianants i disminuir considerablement el consum elèctric de la instal·lació. S’instal·laran lluminàries amb reflectors optimitzats, evitant així emissions en l’hemisferi superior, dotades de tancaments d’alta qualitat. Les obres han començat amb l’obertura de rases per fer tota la instal·lació elèctriques i les excavacions arqueològiques pertinents per part del servei d’arqueologia municipal.
 
El paer en cap ha destacat que el projecte d’il·luminació de la Suda acabarà d’integrar el Castell del Rei al conjunt del Turó de la Seu Vella contribuint, també, a la rellevància del monument des del punt de vista de la seva consideració de Patrimoni Mundial de la Unesco. En aquest sentit, les noves lluminàries combinaran llum de tonalitats blanques i grogues que donaran sensació de volum i profunditat al monument.
 
Les obres de millora s’inclouen dins el nou contracte de gestió del servei d’enllumenat públic de Lleida, adjudicat a la UTE Lleida Llum formada per Romero Polo i Citelum. Amb aquest contracte, pioner a Catalunya i l’estat, Lleida s’assegura una renovació importantíssima de tota la infraestructura d’enllumenat, ja que es canviaran tots els punts de llum de la ciutat que no estaven modernitzats en el primer any de contracte, el que suposa la millora de més del 90% dels punts de llum existents a la ciutat i, per tant, el canvi de més de 21000 punts dels 23.000 que hi ha a la ciutat, dels quals 7.297 seran de leds. La resta de punts de llum ja s’havien substituït en els darrers anys. De moment, ja s’han instal·lat prop de 3.300 noves lluminàries de Leds en diferents barris i carrers cèntrics de la ciutat.
 
A més a més del projecte d’enllumenat exterior de la Suda, la concessionària Lleida Llum està duent a terme altres inversions en la xarxa d’enllumenat públic, que suposa la renovació complerta de les faroles i les infraestructures d’enllumenat, com la renovació de tot el sistema d’enllumenat del carrer Salmeron, que ja està acabat; el reforç d’enllumenat del pàrquing i l’entorn cultural de la illa de la Maternitat, que ja està en servei, i properament iniciaran les obres per instal·lar noves faroles al carrer Baró de Maials, a Pardinyes.
 
Estalvi anual de 1,2 milió d’euros en la factura de la llum
Amb l’externalització del servei d’enllumenat, que té una durada de 12 anys, la Paeria s’estalviarà a l’any més de 1,2 milió d’euros a l’any en la factura de la llum, que servirà per pagar les despeses de manteniment de la xarxa d’enllumenat i amortitzar la inversió al llarg de tot aquest període i, a canvi, s’assegurarà el finançament i la inversió externa necessària per poder assolir aquest estalvi i disposar d’una xarxa i d’unes instal·lacions elèctriques noves, modernes i sostenibles energèticament a tota la ciutat.
 
Amb aquest nou contracte de gestió de l’enllumenat públic de Lleida, la Paeria s’assegura el finançament i l’avançament de la inversió en els primers anys del contracte de cara a assolir l’estalvi energètic necessari, de tal manera que amb el nou model es preveu enguany una inversió de 3,5 milions d’euros tant destinada a la millora energètica com a la modernització de la xarxa, així com a la renovació de faroles.
 
Lleida serà una de les ciutats de l’estat amb un percentatge més alt de llum no contaminant ja que s'implanta un 40% de punts de llum Led i es redueix el consum elèctric en un 61,4%.


Comentaris

envia el comentari