Catalunya Diari

La Plaça Pau Casals de Lleida, enllestida

La Plaça Pau Casals de Lleida, enllestida| Redacció - Fotografia: Ajuntament de Lleida

 

Lleida ha inaugurat aquest dimarts oficialment la nova Plaça Pau Casals amb la descoberta de la placa inaugural. Un nou espai públic de 3.400 metres quadrats i una nova zona de jocs infantils amb un gran vaixell pesquer per recordar els orígens mediterranis del conegut violoncel·lista.

La plaça, amb les obres de remodelació, guanya ara espai per a vianants. A més, aquesta nova zona contempla noves àrees, com ara un espai lúdic amb jocs infantils, la part del passeig i la integració global en els carrers de l'entorn.
 
Les obres han consistit en l’ordenació dels espais i els paviments de la plaça i l’enderroc del mur perimetral que envoltava aquest espai. També s’ha realitzat una nova ordenació de la mobilitat, més accessibilitat i la col·locació de nou mobiliari urbà.
 
Pel que fa a l’enjardinament s’ha optat per preservar els grans arbres que hi havia a la plaça i, per aquest motiu, s’ha adaptat l’ordenació dels espais a la seva disposició. A més a més, s’han plantat nou arbres més, prop de 3.000 plantes arbustives i diversos rosers blancs.
 
Una altra de les actuacions més destacades que s’han realitzat és l’eliminació del carril lateral a Balmes per ampliar la vorera fins a l’actuar mitjana i guanyar espai per als vianants i carril bici. La nova vorera s’ha incorporat a la plaça, però s’ha deixat un espai per poder envoltar la Creu dels Tres Tombs durant la celebració de la festivitat de Sant Antoni Abat.
 
L’estàtua de Pau Casals, restaurada
L’actuació també ha inclòs la restauració de l’escultura de Pau Casals, que s’ha col·locat en un punt de la plaça més proper a la Creu dels Tres Tombs i sobre un paviment de diferent color perquè tingui més rellevància de la que tenia fins ara.
 
L’escultura llueix a sobre d’una nova peanya de granet, que s’ha ubicat a l’interior del jardí central, envoltada d’una espècie de roser anomenada “Pau Casals”, que s’han portat del Vendrell. El Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Lleida s’ha encarregat de la restauració de l’escultura, que ha consistit en un acurat procés de neteja, en un tractament de clorurs i en l’elaboració de motllos per restaurar i reintegrar les peces que tenia trencades. A més, se li ha restaurat la pàtina original de l’escultura de bronze, que pesa entre 700 i 800 quilos.
 
Nascut a El Vendrell el 1876 i mort a San Juan de Puerto Rico el 1973, Pau Casals va mantenir un estret vincle amb la ciutat de Lleida. La rehabilitació d’aquest bé escultòric forma part de les polítiques de rehabilitació i de recuperació del patrimoni que la Paeria està duent a terme.


Comentaris

envia el comentari