Catalunya Diari

Lleida estrena el primer 'Solar a la fresca', ubicat al carrer Alsamora

Lleida estrena el primer 'Solar a la fresca', ubicat al carrer Alsamora| Redacció - Fotografia: Ajuntament de LleidaAquest nou espai, tenint en compte les aportacions dels veïns del barri, a través d’un procés de participació ciutadana, incorpora diferents usos, com una pista de petanca, mobiliari urbà i una pantalla per projectar pel·lícules dins de l’activitat Cinema a la Fresca, entre altres. Així mateix, una paret mitgera del solar llueix el grafit 'Ornitològic' de l’artista Blai Baules, que va guanyar el concurs organitzat per fer aquest mural en aquest espai. La recuperació d’aquest espai s’emmarca dins del projecte Solars Vius, que pretén donar vida a una vintena de patis en desús del Centre Històric. En el nou espai, que és obert i amb molta visibilitat, els diferents elements que s’han realitzat s’han fet amb materials reciclats. En aquest sentit, s’han construït unes graderies per acollir el cinema a la fresca, així com jardineres i diferents elements de decoració de l’espai.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de diversos tinents d’alcalde i regidors de la Corporació Municipal, va assistir ahir a l'estrena. El paer en cap felicità als creadors i tots els qui han fet possible aquest espai i va afirmar que la idea és seguir desenvolupant el projecte de solars vius amb la col·laboració dels veïns. Ros ha explicat que el nou solar s’utilitzarà, entre altres, per l’associació Prosec, entitat dedicada a l’educació de nens i nenes, fent-hi diferents activitats. L’alcalde ha animat els veïns a gaudir del projecte dels solars vius, que han de contribuir a generar vida al Centre Històric.

Amb aquest són tres els solars en els quals ha actuat l’Ajuntament de Lleida, a través de l’Empresa Municipal d’Urbanisme. Així, es va habilitar un aparcament de rotació de 22 places entre el carrer Cavallers i el carrer Galera, així com al solar situat entre els carrers Sant Martí, Gramàtics i Parc, on es va realitzar una trobada entre veïns, joves del barri antic (Jounits) i participants al camp de treball Coopera, organitzat per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Josep Carol amb joves provinents de diferents indrets de Catalunya. Durant la trobada es va impartir un taller per aportar idees i propostes d’ús en aquest solar. També es van realitzar tasques de neteja del solar, així com l’estesa d’una capa de formigó per anivellar una part d’aquest pati i una altra zona amb graveta per possibilitar la instal·lació de jocs infantils.

L’objectiu de la Paeria és continuar actuant a altres espais amb diversos usos possibles, com és el cas dels solars buits de l’illa situada entre els carrers Tallada, Múrcia i Veguer de Carcassona que, després dels enderrocs dels edificis, s’adequarà com espai públic per als veïns i les veïnes del barri, també a través d’un procés de participació ciutadana perquè tothom hi pugui aportar les seves idees. L’Ajuntament de Lleida du a terme el projecte “Solars Vius” gràcies a l’acord que està arribant amb els propietaris privats d’aquests solars, que els cedeixen mentre no hi construeixin.

En el marc de l’estrena d’aquest solar, s’ha projectat el documental 'Moros i Cristians 2012', que tracta sobre el preparatius ('backstage') de la Festa d’enguany dels Moros i Cristians de Lleida. L'elaboració de la peça sorgeix de l'encàrrec d'un dels integrants del grup moro per tal d'immortalitzar la festa. A partir d'aquí, el documental capta la festa i la ciutat amb instants que es van succeint. Hi ha imatges dels participants en la Festa i escenes del seu pas pel Centre Històric.


Comentaris

envia el comentari