El consum de begudes vegetals està en auge, tot i que sovint se les anomena incorrectament “llets vegetals”. Aquestes begudes, elaborades a base de soja, arròs, ametlla, civada i altres ingredients d’origen vegetal, no són productes làctics ni tampoc es poden comparar nutricionalment amb la llet de vaca. A més, tenen un cost significativament més alt, amb un preu mitjà un 92% superior al de la llet.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!
Llet: només d’origen animal (o d’ametlla)
Legalment, el terme “llet” només es pot utilitzar per als productes d’origen animal, amb l’excepció de la “llet d’ametlla”. Aquesta és l’única beguda vegetal que pot incloure el terme a la seva etiqueta, però la resta han d’utilitzar denominacions com “beguda vegetal”.
Les raons de la seva popularitat
S’han consolidat com a alternativa a la llet per diverses raons
- Són adequades per a persones al·lèrgiques a les proteïnes de la llet de vaca o intolerants a la lactosa.
- Són ideals per a vegans o persones que volen evitar els làctics.
Alguns consumidors les associen amb un estil de vida saludable o sostenible. - Es consideren més respectuoses amb el benestar animal.
Aquestes motivacions han fet créixer l’oferta d’aquestes begudes, amb una gran varietat de marques i formulacions disponibles al mercat.
Composició nutricional: aigua… i poc més
Un estudi de 213 begudes vegetals revela que el 90% de la seva composició és aigua. El principal ingredient vegetal (soja, arròs, ametlla, etc.) sovint representa una petita proporció. També poden incloure:
- Sucres afegits: En forma de sacarosa, fructosa o xarops.
- Vitamines i calci: Afegits pensant en dietes veganes.
- Additius: Per estabilitzar la textura o afegir sabors.
Tot i que són pobres en greixos (1,7% de mitjana) i rics en aigua, alguns productes tenen fins a cinc additius, fet que qüestiona la seva “naturalitat”.
Valor nutricional i tipus de begudes
En comparació amb la llet semidesnatada, només la beguda de soja té un contingut proteic similar. El calci present a les begudes enriquides té menys biodisponibilitat que el de la llet. A més, el contingut en fibra o greixos saludables de begudes com les d’ametlla o civada és molt baix.
Característiques principals:
- Ametlla: Bon perfil de greixos, però baix percentatge d’ametlla.
- Arròs: Sense sucres afegits, però mínim contingut proteic.
- Civada: Més fibra i menys sal que altres opcions.
- Soja: La més completa, amb bon aportament proteic i calci.
En definitiva, les begudes vegetals són una alternativa a la llet, però no un substitut directe. La seva popularitat segueix creixent, però cal entendre les seves limitacions nutricionals i composició per fer-ne un ús conscient.