bonÀrea, grup agroalimentari líder que inclou activitats ramaderes, industrials i comercials, ha presentat RetornA, un nou sistema d’economia circular que permet als consumidors retornar safates de productes carnis a les seves botigues perquè tornin a ser utilitzades. Aquesta iniciativa, pionera al sector, busca fomentar un model de consum més responsable i sostenible, amb la implicació directa dels clients en el procés de reutilització d’envasos.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!
El sistema és senzill: el primer producte adherit a RetornA és el filet de pollastre, que es comercialitza en una versió amb una safata especial amb un film base protector i que s’extreu directament a l’obrir l’envàs. Un cop consumit el producte el client pot retornar la safata a la botiga bonÀrea que vulgui i sense necessitat de rentar-la. Les safates, aprofitant la logística diària al punt de venda, són recollides i transportades fins al centre alimentari de Guissona, on es duu a terme un exhaustiu procés d’avaluació i neteja abans de reutilitzar-les, de nou, en les sales productives i tornar una altra vegada als punts de venda.
En comprar el producte, el client abona un dipòsit de 0,45€ per safata, que es retorna amb un incentiu quan es fa la devolució, per un reemborsament total de 0,50€. A més, aquesta iniciativa permet oferir un preu per quilo de pollastre més econòmic, ja que l’usuari no assumeix el cost dels envasos d’un sol ús, que per llei s’han d’imputar al preu del producte. El filet de pollastre ha estat seleccionat com a producte inicial d’aquesta iniciativa pel seu volum de vendes i per ser un aliment habitual en el consum domèstic. Alhora, està previst ampliar progressivament la gamma de productes que utilitzin aquesta safata retornable.
“Amb RetornA volem contribuir a avançar cap a una manera de consumir més conscient i sostenible. Gràcies al nostre model d’integració vertical únic, sense intermediaris i amb control directe de tot el procés, tenim la capacitat d’impulsar aquest viatge d’anada i de tornada de les safates. Un sistema que ens permetrà reduir considerablement l’ús del plàstic. Però per fer-ho possible necessitem la col·laboració activa del consumidor, que és una peça clau en aquest nou model circular”, ha explicat Daniel Marsol, director de comunicació i màrqueting de bonÀrea.
Innovació pròpia per impulsar la circularitat
Amb una inversió total prevista de més de 10 milions d’euros, el projecte s’ha iniciat amb una fase pilot als 57 establiments bonÀrea de la demarcació de Tarragona, juntament amb les 2 botigues bonÀrea de la localitat de Guissona, amb la previsió d’estendre’s progressivament a tota la xarxa de botigues de Catalunya i, en una segona fase, al conjunt de l’Estat. Aquesta primera etapa servirà per posar a prova el sistema en un entorn real, recollir dades operatives, ajustar-ne els processos i validar-ne l’eficiència abans d’abordar el desplegament a gran escala.
Cada safata pot ser reutilitzada fins a 50 vegades mantenint totes les garanties de qualitat i seguretat. En aquest sentit, es calcula que, RetornA podria evitar l’ús de 80.000 safates noves cada any d’un sol ús a la província de Tarragona. Després de gairebé tres anys de desenvolupament, RetornA és el resultat d’un procés tècnic col·laboratiu liderat per equips multidisciplinaris de bonÀrea, amb la participació de diversos experts en materials, logística i tecnologia d’envasat. Al llarg d’aquest període, s’han dissenyat, testat i perfeccionat tant el disseny de la safata retornable com el sistema logístic i tecnològic necessari per garantir-ne la traçabilitat, l’eficiència i la seguretat en tot el cicle.
La safata, patentada per bonÀrea, presenta un disseny específic que incorpora un film separador que evita el contacte directe entre el producte i l’envàs. Això facilita que la safata quedi neta un cop retirat el film, fet que permet al consumidor retornar-la a la botiga de manera senzilla i sense necessitat de rentar-la. A més, la safata té un disseny distintiu, així com un dispositiu RFID propi i un codi QR específic que en garanteixen la traçabilitat i permeten monitorar-ne el recorregut complet dins del sistema.
El projecte, que compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, s’emmarca dins de l’estratègia global de sostenibilitat de bonÀrea, basada en l’eficiència de recursos, la circularitat i la innovació tecnològica. El model d’integració vertical complet de bonÀrea, únic al sector, permet escurçar la distància entre el camp i la taula, oferint una cadena de valor més curta, directa i controlada. Aquest sistema permet una gestió més responsable en totes les fases de producció i distribució, afavorint l’estalvi de recursos, l’eficiència energètica i la lluita contra el malbaratament alimentari, alhora que fa possible la creació d’iniciatives circulars com RetornA.