El preu del cafè i del cacau ha experimentat un increment exponencial en els últims anys, concretament un 32,5% entre els mesos de febrer del 2022 i d’enguany, segons recull l’Índex de Preus de Consum (IPC) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Un augment que contrasta amb la dècada prèvia, en què el valor es va pràcticament mantenir i únicament es va encarir un 4,75%.
Els efectes del canvi climàtic, la gran indústria i la creixent demanda dels països asiàtics són algunes de les causes que expliquen la pujada d’aquests productes. Els gremis del Cafè de Catalunya i de Pastisseria de Barcelona han apuntat com a solució la reducció dels marges de beneficis, encara que han reconegut que cal apujar el preu final al consumidor.
NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
Les tempestes i els episodis intensos de calor a Ghana i Costa d’Ivori, els dos països africans que concentren més de la meitat de la producció mundial de cacau, en l’últim any i mig han estat una de les raons per la sobtada pujada del preu. El gerent del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Olivier Fernández, també ha indicat la pèrdua de rendibilitat d’aquests cultius a Àfrica i que s’han substituït per d’altres amb beneficis econòmics més immediats com ara els de palma. Alhora, Fernández ha assegurat que «gairebé tota la fabricació mundial de xocolata està en mans de la indústria» i l’increment de les tarifes ha condicionat els pastissers.
En aquest sentit, Fernández ha detallat que en els dos últims anys el preu del cacau s’ha multiplicat pràcticament per sis, fins a situar-se al voltant dels 12 euros el quilogram. El gerent del gremi ha explicat que una altra de les afectacions de l’increment d’aquesta llavor incideix en la mantega de cacau, «un ingredient indispensable» per elaborar mones i bombons, entre d’altres.
Per tot plegat, Fernández ha admès que l’import també ha de repercutir en el client. Tot i això, ha pronosticat que «en breu» s’abaixi o es moderi el preu de cara al juny, quan està previst que hi hagi una millor collita que la recollida al novembre. Alhora, ha dit que espera que aquesta situació s’allargui en el futur. Sigui com sigui, aquesta variabilitat econòmica «no hauria d’afectar la qualitat» i ha apuntat que «potser s’han rectificat les receptes». Al cap i a la fi, a parer seu, les pastisseries viuen de la qualitat del producte.
El cafè, tercer producte més robat
Un altre dels indicadors que corroboren l’alça dels preus és que el cafè va ser el tercer producte més robat als establiments catalans el 2024, segons el 4t estudi sobre el furt als supermercats que elabora l’empresa STC (The Source Tagging Company), especialitzada en protecció antifurts als lineals.
D’acord amb aquest informe, la xocolata va situar-se en la cinquena posició. Per això, l’anàlisi ha relacionat l’increment dels preus amb aquesta pujada de robatoris dels dos productes.