Catalunya Diari

Unes 600 persones participen en la 5a Marxa de la Boira de la Granadella

Com ha passat en les darreres edicions, la boira no s'hi ha fet present, però si el fred intens i el gel

Participants Marxa de la Boira de la Granadella
Imatge d'un grup de corredors i corredores a punt d'arribar al segon avituallament de la Marxa de la Boira | LleidaDiari.cat

Unes 600 persones han participat en la 5a Marxa de la Boira de la Granadella (les Garrigues), enguany marcada per les gelades. Com ha passat en les darreres edicions, la boira no s'hi ha fet present, però si el fred intens i el gel. Una de les organitzadores de la marxa, Irene Barón, ha explicat que la seva «creu» és que el dia que fan la marxa «no hi ha boira» però que s'ha «convertit en una «festa» per celebrar que aquest diumenge no n'hi havia. Un dels que hi ha participat és Josep Collado, de Benavent del Segrià, que fa curses ultra de muntanya i que ha explicat que aquesta marxa li «serveix per entrenar", que ha ha aprofitat per venir «en família». La Marxa de la Boira és itinerant, en aquesta edició ha sortit des de la Granadella i ha recorregut el seu entorn en dos camins de deu i 24 quilòmetres.

A l'arribada hi ha hagut, com és habitual, una degustació de cassola de tros d'hivern i també hi ha hagut l'opció vegetariana. Irene Barón, membre de Boira Experience i una de les organitzadores d'aquesta Marxa de la Boira, ha destacat que enguany la marxa s'ha fet en «un territori amb gran potencial i una gran bellesa». Barón ha explicat que té «amor total» per la boira. «Hem nascut amb ella, l'estimem i l'apreciem i no ens porta cap problema», ha afegit. Com a novetat, enguany l'organització també farà una cursa el 3 de març a Torregrossa (Pla d'Urgell). «Fins ara només fèiem marxes, i ens serveix per llançar-nos a les curses», ha afegit Barón.

Un projecte sostenible en el marc de la Marxa de la Boira

En aquesta edició, l'organització ha donat un detall sostenible, emmarcat dins #projectereforestaciomarxadelaboira. Es tracta d'una alzina que cadascú pot plantar allà on consideri però que s'ofereix la possibilitat de posar-la a l'abocador del Coll de Bovera, ara clausurat, per tal de reforestar tota aquella zona. La plantada es farà durant una festa en una data que aviat s'anunciarà. A més, tot aquell que ha volgut ha pogut fer una aportació solidària voluntària per a aquesta proposta.

Entre els participants d'aquesta Marxa de la Boira que darrerament porta el sol a les terres de Ponent hi havia Josep Collado, de Benavent del Segrià, que ha explicat que la Marxa li serveix per entrenar, ja que fa curses de muntanya. «He vingut en família, faré la llarga corrent amb la meva dona i la meva filla farà la de 10 quilòmetres caminant amb un cosí». El David Greoles i l'Eva Trepat formen part d'un grup vingut de Linyola per fer la marxa. «Els pagesos estimem la boira, fa hivern, no ens fa por», ha explicat Greoles abans de la sortida del recorregut curt.

El primer classificat de la cursa llarga ha estat Eduard Sesé, veí de Bovera, que ha completat el recorregut en una hora i 56 minuts i l'ha fet en xancles esportives i «Es corre més lliure sense sabata tancada», ha afirmat. La Marxa de la Boira 2018 s'inclou en el projecte Marxa.Cat, una iniciativa esportiva que va néixer a Lleida l'any 2015 fruit de la unió de sis marxes populars d'arreu de les comarques lleidatanes. Té com a objectiu promoure els hàbits saludables, la pràctica de l'esport i l'alimentació saludable, així com una actitud de compromís i respecte per l'entorn.

 

Nou marxes de la boira arreu del territori

Les nou marxes que formen el calendari són la Marxa de la Boira, Marxa Senderista del Baix Segre, Marxa de les Cabanes de Volta dels Omellons, Marxa Popular del Segrià, Marxa Popular del Baix Sió, Marxa Mascançà, Marxa de l'Esparver Cendrós, Marxa Solidària pel Pla de Ponent i Marxa de Tardor del Baix Set. La Marxa de la Boira està impulsada per Boira Experience amb la col·laboració de l'Ajuntament de la Granadella, l'Ajuntament de Bellaguarda, la Diputació de Lleida i el Club Excursionista Garrigues Altes.


Comentaris

envia el comentari