Catalunya Diari

Absolen Josep Pàmies d'un delicte contra la salut pública per cultivar marihuana d'ús terapèutic

La jutgessa considera acreditat el consum propi i que no s'ha traficat amb les plantes i la fiscalia recorrerà la sentència

Josep Pàmies, davant els jutjats de Lleida, abans del judici, acompanyat de més de mig centenar de persones | LleidaDiari.cat

El jutjat penal 2 de Lleida ha absolt l'horticultor i activista Josep Pàmies del delicte contra la salut pública pel qual havia estat acusat per la fiscalia per cultivar marihuana d'ús terapèutic. Els Mossos d'Esquadra van comissar, el 2014, 89 de plantes de marihuana en un hivernacle de la seva explotació que Pàmies assegura que cedia a persones de l'associació Dolça Revolució. Tot i que el valor al mercat il·lícit d'aquestes plantes superava els 8.000 euros, la jutgessa considera provat que cadascun de la quarantena de socis disposaven d'un parell de plantes cadascú i que s'encarregaven individualment d'elles. Considera acreditat, doncs, el consum propi i que no s'ha traficat amb les plantes. La fiscalia, que demanava dos anys de presó i 16.000 euros de multa, recorrerà l'absolució a l'Audiència de Lleida. Abans d'entrar a declarar al judici que va tenir lloc el 25 de maig, Pàmies va assegurar que el que ha fet és «correcte». «No m'he de penedir de res, no sóc cap traficant», va sentenciar.

La seva advocada, Anaïs Franquesa, defensa que l'acusat no va comercialitzar amb la planta, sinó que va cedir els terrenys perquè la gent la cultivés amb finalitats terapèutiques. Més de mig centenar de persones van donar suport Pàmies abans del judici i es van concentrar davant els jutjats de Lleida amb una pancarta on es podia llegir 'Castigar a qui ajuda, no és impartir justícia'. La sentència del jutjat penal 2 de Lleida argumenta l'absolució amb altres sentències anteriors i recull que es tracta d'un cultiu compartit d'ús propi amb finalitats terapèutiques. «No s'ha acreditat que els socis o altres hagin traficat amb la substància» i es tracta d'una «quantitat compatible pel consum propi», ja que ha quedat acreditat que cada soci tenia una o dues plantes i que cadascú s'encarregava del seu manteniment i recol·lecció.

Al judici van declarar, a més de Pàmies, algunes de les persones que tenien plantes de marihuana als terrenys de l'horticultor. Segons es va explicar al judici, als terrenys de Pàmies hi havia plantades 89 plantes de marihuana que pertanyien a 46 persones de l'associació Dolça Revolució.


Comentaris

envia el comentari