Catalunya Diari

Acord per a reparar la passarel·la de Mont-rebei tancada des de fa dos mesos

Descarten establir un calendari per a la reobertura del pont penjant a l'espera de reunir el finançament necessari

Imatge de la passarel·la precintada
Imatge de la passarel·la precintada | Agents Rurals

Les comarques de la Noguera i de la Ribagorça aragonesa s'han compromès a redactar un conveni per al manteniment anual conjunt del pont penjant de Mont-rebei, document que també inclourà l'actuació per reparar la passarel·la, . En una reunió entre representants d'institucions catalanes i aragoneses, la Ribagorça ha presentat un informe amb diferents solucions per poder resoldre els problemes de seguretat que presenta la infraestructura. Des d'ambdues comarques han descartat establir un calendari per a la reobertura, ja que abans han de solucionar qüestions tècniques però aposten per tirar endavant el projecte més ambiciós. Per això, hauran de reunir el finançament necessari tot i que han dit que compten amb el compromís d'institucions de Catalunya i d'Aragó, territoris que finançaran a parts iguals la reparació.

La Noguera i la Ribagorça han acordat aquest dimecres a Viacamp (Ribagorça aragonesa) col·laborar en el manteniment i la conservació de la passarel·la de Mont-rebei i, en aquest sentit, han acordat la signatura d'un conveni entre les dues parts. El document, que ara es començarà a redactar, també incorporarà un annex amb l'actuació per reparar aquesta infraestructura, que connecta Àger i Viacamp i que es troba tancada al públic des del novembre per problemes de seguretat, segons han explicat les presidentes d'ambdues comarques, Concepció Cañadell i Lourdes Pena, respectivament. En els darrers temps, aquesta comarca aragonesa havia assumit, pràcticament, el manteniment de la infraestructura després de la dissolució del consorci del Montsec. Amb el conveni, la Noguera també es comprometrà a col·laborar-hi, buscant finançament d'altres administracions catalanes.

Diverses solucions per a la reparació del pont penjant

En una reunió celebrada a Viacamp, en què han participat també alcaldes i representants d'institucions d'ambdós territoris, la Ribagorça ha presentat l'estudi que va encarregar amb diverses solucions per a la reparació del pont penjant sobre Mont-rebei i que permetin garantir la seguretat dels usuaris. La presidenta de la Ribagorça, Lourdes Pena, ha dit que es fixen un objectiu de màxims per tal de poder tirar endavant el projecte més ambiciós tot i que, de moment, no volen establir un calendari ni tampoc parlar del cost que suposarà la reparació. Tot i això, han dit que el cost l'assumiran a parts iguals entre Catalunya i Aragó.

Tant des de la Noguera com de la Ribagorça aragonesa volen reunir abans el finançament necessari per poder tirant endavant la reparació, i superar alguns aspectes tècnics de l'actuació, ja que Mont-rebei és un espai amb protecció natural, i a més hi habita una espècie protegida com és el trencalòs. Les dues comarques tenen el compromís d'altres institucions del territori per col·laborar en el cost de la reparació de la passarel·la, entre les quals les diputacions de Lleida i Osca, i també esperen comptar amb el dels governs de Catalunya i Aragó.

La Noguera i la Ribagorça també s'han emplaçat, més endavant, a treballar en un altre conveni per definir els usos i preservar l'entorn de Mont-rebei. En aquest cas, volen comptar amb la implicació de la CHE, així com d'altres institucions d'ambdós territoris. D'altra banda, tant Pena com Cañadell han fet una crida als usuaris del pont penjant de Mont-rebei a fer un bon ús de la infraestructura.


Comentaris

envia el comentari