Catalunya Diari

Activen un dispositiu per foragitar l'os Goiat dels ramats de la Val d'Aran i el Pallars

No es descarta capturar-lo i extreure'l del medi, si bé aquesta decisió requerirà d'un sòlid posicionament tècnic i d'un consens intergovernamental

L'ós Goiat poc després de ser alliberat
L'ós Goiat poc després de ser alliberat | Generalitat de Catalunya

La Generalitat, el Conselh Generau d'Aran i l'Officine National de la Chasse et de la Faune Sauvage de França han posat en marxa un dispositiu per intensificar les mesures per dissuadir l'os Goiat, l'últim exemplar alliberat als Pirineus, d'acostar-se al bestiar. 

Consisteix a aplicar bales de goma/cautxú, trets a prop, sorolls, llums i la utilització de repel·lents o electricitat en les seves preses perquè, quan s'acosti al bestiar o retorni a menjar les restes de la seva presa, com solen fer els ossos, tingui una experiència aversiva severa i modifiqui el seu comportament.

Concretament, des del mes d'abril s'han registrat quinze atacs d'aquest exemplar, dels quals dos a França; dotze a la Val d'Aran; i un al Pallars Sobirà. Els darrers s'han produït aquesta mateixa setmana a l'Aran, causant quinze baixes (sis eugues i quatre poltres, quatre ovelles, una cabra i dues baixes a arnes). 

No es descarta cap possibilitat

Ara mateix, no es descarta cap opció, inclosa la de capturar-lo i extreure'l del medi, si bé aquesta decisió requerirà un sòlid posicionament tècnic i d'un consens intergovernamental a escala regional, estatal i comunitària. L'anàlisi efectuat per l'equip expert de seguiment transfronterer de l'os als Pirineus (GSTOP) ha constatat que en Goiat presenta un comportament predador anòmal per la seva intensitat i per la seva tendència a atacar ramaderia equina, que sol pasturar sense vigilància i fora de tancats de protecció. Per contra, no presenta d'altres comportaments que podrien considerar-se problemàtics: no busca ni està habituat a la presència humana, no ataca reiteradament, i no presenta tampoc un comportament clarament agressiu espontani reiterat, amb aproximacions directes i gestos, mirades i moviments inequívocs que podrien acabar en atacs.

Imatge d'un dels animals morts per l'atac de l'ós
Imatge d'un dels animals morts per l'atac de l'ós | LleidaDiari.cat

 

Després d'avaluar el seu comportament i el nombre i tipologia dels atacs a bestiar atribuïts a aquest exemplar des de la fi de la hibernació, l'equip s'ha mostrat sorprès per l'intens comportament predador d'aquest exemplar i la seva predisposició cap al bestiar equí, cosa no habitual. Per contra, evita els ramats d'oví vigilats per gossos de protecció i pastor, fet que demostra l'efectivitat d'aquesta mesura preventiva que fa anys que s'aplica. El GSTOP farà una nova reunió durant la segona quinzena de juliol per valorar els resultats i proposar les accions que convinguin en relació a la gestió de l'exemplar. Goiat va ser dut als Pirineus per mirar de trencar l'endogàmia existent en la població actual i hi ha força indicis de què ha actuat ja en aquest sentit.
 

La queixa dels ramaders

Cal recordar que prop d'un centenar de ramaders de la Val d'Aran i del Pallars Sobirà es van manifestar fa uns dies per tal de demanar accions que aturin els reiterats atacs de Goiat als ramats. Tanmateix, els manifestants han reclamat el mateix control de sanejament que fan als ramats que els faci l'administració a la fauna salvatge, molts cops portadors d'aquesta malaltia. Actualment, al Pirineu hi ha prop d'una desena d'explotacions immobilitzades per haver donat positiu en tuberculosi.

Imatge de la manifestació
Imatge de la manifestació | LleidaDiari.cat

 


Comentaris

envia el comentari