Catalunya Diari

Els dos acusats per l'incendi d'Horta de Sant Joan no aniran a judici i accepten una condemna de fins a 4 anys

L'acord de conformitat acceptat per les parts també els reclama una indemnització de fins a 9 MEUR

Els acusats per l'incendi d'Horta de Sant Joan a Tarragona, al 2009 no aniran a judici. Quan es compleixen 12 anys del foc on van morir cinc Bombers GRAF Lleida i un va resultar ferit greu, les parts, la Fiscalia de Tarragona, la Generalitat com a acusació particular i els acusats, han arribat a un acord de conformitat i els piròmans han acceptat penes 4 anys i 1 dia de presó l'un, i 3 anys, 9 mesos i 1 dia de presó l'altre, com ha confirmat fonts del ministeri fiscal.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Se'ls condemnarà  pels delictes d'homicidis per imprudència, lesions i també el d'incendi forestal. Es mantenen, d'altra banda, les indemnitzacions que se'ls reclamaven en l'escrit de conclusions en i que s'eleven a prop de 9 MEUR

Imatge d'un incendi
Els dos acusats per l'incendi d'Horta de Sant Joan no aniran a judici i accepten una condemna de fins a 4 anys de presó | Bombers

Se'ls demanava 19 anys de presó

Segons fonts de la Fiscalia, els retards no imputables als acusats feia rebaixar la pena en dos graus respecte a l'escrit de conclusions inicials del ministeri fiscal que els demanava 19 anys de presó. Els advocats dels acusats ja havien advertit que en cas d'anar a judici demanarien la pena mínima rebaixada en dos graus pel retard en el procediment, un retard que es va anar acumulant des de la instrucció.

Després de dos anys d'investigacions, l'Audiència de Tarragona va acceptar el sobreseïment de la causa contra Carles Font, el comandament Delta 0 durant l'extinció de l'incendi, i va acordar, a petició de Fiscalia, celebrar la vista oral pel procediment sumari ordinari, donada «la complexitat del cas». Les defenses dels dos presumptes piròmans s'hi van oposar perquè suposava la celebració del judici amb un tribunal professional a l'Audiència de Tarragona, en aplicació de l'actual Codi Penal.

Les defenses d'Antonio Paz i Lorenzo Forner van recórrer dos cops aquesta decisió, dos recursos que va refusar l'Audiència de Tarragona, però que va acceptar el Tribunal Suprem (TS). L'alt tribunal argumentava que, tot i la reforma del Codi Penal de l'any 2015, havia de prevaldre la llei vigent en el moment en què es van cometre els fets (juliol de 2009) i que preponderava el «delicte fi», en aquest cas, el delicte d'incendi forestal als cinc delictes d'homicidi per imprudència i al de lesions per imprudència, pels bombers GRAF morts i ferits en el foc.

 


Comentaris

envia el comentari