Catalunya Diari

Adicae alerta del risc d'una nova bombolla immobiliària: «Estem al pas previ»

L'associació diu que la multa del Banc d'Espanya al BBVA és un exemple de les «condicions abusives» de les hipoteques

L'associació de consumidors i usuaris de bancs, caixes i assegurances, conegut com 'Adicae', ha alertat del risc d'una nova bombolla immobiliària.
 

«Estem en un reescalfament del mercat immobiliari que pot suposar el pas previ a una nova bombolla immobiliària com la patida fa una dècada», ha avisat l'Adicae, que apunta que l'import mitjà del préstec hipotecari ha pujat un 28% a Espanya des del 2013.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

«L'import mitjà per a la hipoteca se situa per sobre dels 140.000 euros, el nivell més alt de l'última dècada al nostre país», ha assenyalat l'associació de consumidors i usuaris de bancs, caixes i assegurances, que diu que la multa de 4 MEUR del Banc d'Espanya al BBVA és un exemple de les «condicions abusives» de les hipoteques per als consumidors. 

Els cartells d'una immobiliària, en una imatge d'arxiu
Adicae alerta del risc d'una nova bombolla immobiliària: «Estem al pas previ» | ACN

S'incrementa l'import mitjà dels préstecs hipotecaris

L'Adicae adverteix que en els últims vuit anys l'import mitjà dels préstecs hipotecaris per a la compra d'habitatge a Espanya s'ha incrementat un 27,84%, situant-se al juny d'enguany en 142.755 euros de mitjana. En el mateix mes de l'any 2013, la quantia mitjana se situava en 111.664 euros, segons les dades de l'últim informe del Consell General del Notariat.
 

Això se suma al creixement paral·lel tant del número de préstecs –en un 87% en comparació amb l'any anterior- com el de la compravenda d'habitatges, que ho ha fet en un 71%. «Aquest increment progressiu de l'import dels préstecs per comprar-se una casa fa que el 2021 s'acosti perillosament a les xifres de 2007 i 2009», ha assegurat l'associació de consumidors i usuaris. 

Adicae observa una Espanya de dues velocitats també en el mercat immobiliari, que implica que per a les persones que viuen en zones costaneres o grans ciutats es faci cada cop més difícil assumir les despeses derivades de l'habitatge.
 

«Segons dades recents de l'INE, un 13,5% dels consumidors han tingut retards en el pagament de rebuts vinculats al seu habitatge o compra a terminis», ha explicat l'associació. «Sis de cada deu espanyols reconeixen no poder estalviar res i un 7,3% necessita demanar diners per arribar a final de mes», ha afegit Adicae, que reclama no «repetir errors del passat». 


Comentaris

envia el comentari