Catalunya Diari

Afrucat recolza la mobilització en defensa de la fruita dolça que preveu tallar l'A-2

Afrucat titlla d'insostenible la situació que està vivint el sector

Imatge d'arxiu de productors de préssec | LleidaDiari.cat

L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) ha tramès tot el suport cap a les organitzacions agràries que es mobilitzaran divendres a Soses (Segrià) on es preveu fer un tall a l'A-2 per protestar contra la situació del sector de la fruita dolça. El president del Comitè de pinyol d'Afrucat, Sisco Palau, ha qualificat d'insostenible la situació que està vivint el sector enguany, amb preus que es mantenen entre 10 i 15 cèntims per quilos per sota del preu de cost. És per això, que ha reclamat l'activació immediata de mesures i ha defensat la mobilització que per primer cop reuneix agricultors catalans i també aragonesos. La junta d'Afrucat reclama retirades immediates per a la present campanya i preveu una tardor i hivern intensos on caldrà prendre decisions estructurals per tal d'evitar que el que està passant aquest estiu es repeteixi.

Sisco Palau ha recordat que la fruita de pinyol és un producte que no es pot emmagatzemar i la «gran pressió dels mercats, amb el tancament de Rússia per quart any consecutiu i el bloqueig de Bielorússia d'enguany fa que els preus de venda caiguin per sota dels costos de producció posant a la corda fluixa l'economia de moltes explotacions i empreses fruiteres».

El sector està a l'espera de la resposta de la Comissió Europea a les peticions que se li van traslladar la setmana passada en una reunió amb la Direcció General d'Agricultura on la consellera Meritxell Serret també hi era present recolzant la producció. «Hem de limitar l'accés de producte als mercats i només ho podrem fer incrementant les retirades de fruita», ha remarcat Palau.

 

Afrucat doncs, destaca la transcendència de la mobilització que sindicats i organitzacions agràries duran a terme el divendres vinent, ja que uneixen Catalunya i Aragó en un front comú en la defensa de la producció fruitera de la Vall de l'Ebre; la zona que més ha invertit i modernitzat les seves plantacions i la que més pateix els baixos preus del mercat.


Comentaris

envia el comentari