Catalunya Diari

Els Agents Rurals denuncien que el 155 ha frenat la implementació de mesures de protecció, un any després del crim d'Aspa

Arran de la tragèdia, disminueixen més d'un 25% les inspeccions de caça a Catalunya, pel procés de dol i l'augment d'efectius per patrulla

Companys del caçador detingut per la mort de dos agents rurals a Aspa. Imatge del 21 de gener de 2017
Companys del caçador detingut per la mort de dos agents rurals a Aspa. Imatge del 21 de gener de 2017 | LleidaDiari.cat

Un any després de l'assassinat de dos Agents Rurals a mans d'un caçador a Aspa, les mesures de protecció promeses només s'han implementat parcialment. Des de llavors, les patrulles destinades a fer controls de caça han passat de ser de dos a tres agents i aquest tercer duu una arma llarga. Tot i això, els agents encara no disposen de les armilles que havien d'arribar a finals de 2017 per a tots els efectius, perquè la intervenció econòmica a causa de l'aplicació de l'article 155 «ho ha aturat tot», lamenten.

Sense Govern ni Parlament tampoc es pot aprovar el nou reglament d'armes i per tant els agents rurals tampoc duen encara les manilles ni les defenses extensibles promeses. Arran de la tragèdia d'Aspa, expliquen, han disminuït en un 26,6% les actuacions en controls de caça a Catalunya, a causa, principalment, del procés de dol patit pels companys del cos així com el canvi en el procediment que va suposar l'augment de dos a tres efectius per patrulla en aquestes inspeccions.

  

A punt que es compleixi un any del crim d'Aspa, l'ACN ha parlat amb el director general del Cos d'Agents Rurals, Marc Costa; el president de l'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya (Asparc), Josep Capdevila, i l'advocat de les famílies de les víctimes, Pau Simarro, sobre què ha canviat i què falta per fer arran de l'assassinat de dos agents rurals, de 43 i 39 anys, a mans d'un caçador, veí de Vacarisses, el 21 de gener de 2017. Llavors es va crear una Comissió d'Experts per avaluar els fets i proposar mesures per evitar que aquests es tornessin a produir.

Segons Capdevila, s'estan acabant de redactar les conclusions que, calcula, es faran públiques entre el febrer i el març d'aquest 2018. El principal escull amb què s'han trobat ha estat l'aplicació del 155, coincideixen. Segons Costa, el 155 ha afectat «moltíssim» perquè ha endarrerit molts aspectes de funcionament, com ara el reglament d'armes o la convocatòria de 50 places de subinspectors. «Hi ha moltes decisions polítiques que no s'han pogut prendre perquè la nostra consellera està a l'exili». Assegura, però, que ells han anat treballant perquè «quan tornem a tenir Govern, puguem tirar endavant les iniciatives que no hem pogut tirar endavant per culpa de la intervenció».


Comentaris

envia el comentari