Catalunya Diari

Els Agents Rurals han fet més de 2.000 actuacions durant l'episodi d'alt perill d'incendi

El cos operatiu ha reforçat el dispositiu de prevenció d'incendis i ha augmentat la vigilància en espais naturals protegits

Els Agents Rurals van fer un total de 2.045 actuacions de prevenció d'incendis i de control d'accés al medi natural a Catalunya entre dimecres 11 d'agost i dimarts 17 d'agost, període en què es va mantenir activada la fase d'alerta del Pla Especial d'Emergències d'Incendis Forestals a Catalunya (INFOCAT) arran d'un dels pitjors episodis d'alt risc d'incendi dels últims anys.
 

El 80% d'aquestes actuacions es van fer en municipis on s'havia activat el nivell 3 del Pla Alfa, que implica la suspensió d'activitats amb risc d'incendi forestal. A més, davant  l'episodi extrem es van establir altres restriccions al medi natural. El cos operatiu va aixecar un total de 53 actes de denúncia per incompliments d'aquestes mesures.
 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
activitats de risc d'incendi forestal accés a espais naturals acampades. agències de viatges o companyies d'autobusos
Imatge de dos cotxes dels Agents Rurals de Catalunya
Els Agents Rurals han fet més de 2.000 actuacions durant l'episodi d'alt perill d'incendi | ACN

El dispositiu de prevenció, reforçat 

Els Agents Rurals han reforçat el dispositiu de prevenció d'incendis forestals i han augmentat la vigilància als espais naturals protegits on s'ha activat el tancament d'accessos per tal de fer complir les restriccions d'accés i la normativa de prevenció d'incendis forestals.
 

En concret, durant els set dies que ha durat l'episodi s'han desplegat 1.200 efectius per tot Catalunya i a més s'ha reforçat la vigilància, amb el suport de dos helicòpters del Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals.
 

Aquest dispositiu de prevenció s'ha fet conjuntament amb Mossos d'Esquadra, policies locals, les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i el Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF).
 

Un dels pitjors episodis dels últims anys

Aquest setmana ha estat un dels pitjors episodis de perill d'incendi des de l'any 2003 i per això, es van establir mesures de prevenció, entre les quals la restricció d'accés a espais naturals i l'activació del nivell màxim del Pla Alfa per part d'Agents Rurals. 
 

Així i tot, la millora de les condicions meteorològiques, especialment la baixada de les temperatures excepcionalment altes que ha viscut Catalunya durant els últims dies, ha fet reduir el perill extrem d'incendi arreu del territori i per això s'han reobert tots els accessos a espais naturals, inclòs el Parc Natural del Cap de Creus, que fins ahir encara es mantenia tancat.
 

Tot i això, el perill continua sent elevat i hi ha en total 15 comarques catalanes en nivell 2 del Pla Alfa, on les activitats de risc d'incendi estan restringides o limitades. Per això, els Agents Rurals demanan no abaixar la guàrdia i mantenir la màxima prudència quan se surti al bosc.
 

Cal recordar que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l'activitat humana, sigui per imprudències o per accidents. Des de l'1 de gener de 2021 les negligències han representat el 46% del total d'incendis forestals que hi ha hagut a Catalunya.


Comentaris

envia el comentari