Catalunya Diari

Els Agents Rurals es mostren preocupats pel risc d'incendi a Lleida

Aquest divendres comença la prohibició de fer foc sense autorització a menys de 500 metres de zones forestals

Imatge primer pla d'un tríptic informatiu
Imatge primer pla d'un tríptic informatiu sobre cremes al bosc el dia que s'enceta la campanya de prohibició de fer foc | @agentsruralscat

El Cos d'Agents Rurals a la demarcació de Lleida alerta d'una situació «bastant preocupant»

  

 a Catalunya i sobretot a la demarcació després d'un hivern sense pràcticament pluges ni nevades. Així ho ha assegurat el cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou que ha parlat d'una primavera «complicada» si les pluges no arriben. Aquest divendres s'enceta el període de prohibició de fer foc en zones situades a menys de 500 metres de boscos, si no es compta amb una autorització. 

Ricou ha recordat que si es fa foc sense aquest permís es poden aplicar sancions de fins a 300 euros i si el foc ocasiona danys «considerables», el responsable també haurà d'assumir-los així com els costos de l'extinció. Aquesta setmana, dues comarques de Lleida, el Segrià i les Garrigues, han estat en alerta Alfa2 per fort vent. És el primer cop que s'activa aquest pla aquest any.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Prohibició de fer foc en zones a menys de 500 metres de massa forestal

Ricou ha explicat a l'ACN que aquest divendres s'enceta el període de prohibició de fer foc en zones a menys de 500 metres de massa forestal i boscos. «Només es podria encendre alguna foguera si es compta amb una autorització», diu el cap dels Agents Rurals a Lleida que afegeix que pot ser col·lectiva, la que atorguen els ajuntaments als veïns per poder cremar «només» restes d'esporga d'arbres fruiters, excloent qualsevol altre tipus de residu. 

Unes cremes que es poden fer de dilluns a dissabte de sis del matí a dotze del migdia. L'altre tipus de permís és l'individual, que segons Ricou, el pot demanar qualsevol persona que vulgui, per exemple «fer una calçotada» en un espai a menys de 500 metres de zones de bosc. «En aquest cas, l'autorització té unes característiques concretes i només serveix per a unes hores», ha concretat. Respecte a la situació meteorològica, el cap dels Agents Rurals ha parlat d'una «primavera complicada», ja que gairebé no ha plogut ni ha nevat en el que portem d'hivern. En aquest sentit, Ricou preveu que «molts dies» s'hagi d'activar el pla Alfa2 «si entren vents forts» el que suposarà que «s'aturin les cremes a tot Catalunya». Un pla, l'Alfa2, que s'ha activat aquesta setmana per primer cop aquest any en dues comarques: el Segrià i les Garrigues i també fora de Lleida, a les Terres de l'Ebre.

El cap dels Agents Rurals ha destacat que des d'aquest divendres, 15 de març i fins al 14 de juny només es pot fer foc a menys de 500 metres de zones boscoses amb autorització. Del 14 de juny al 15 de setembre està prohibit fer foc i del 15 de setembre al 14 d'octubre, cal novament demanar permisos per fer cremes.

Imatge pla mig del cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou
Imatge pla mig del cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou en un camp de fruiters prop d'una zona forestal a la Cerdera, a Alpicat | LleidaDiari.cat

 

 

2018, un any excepcional

L'any 2018 hi va haver a Catalunya 312 incendis forestals, que van cremar 202 hectàrees. Va ser el millor des que es tenen dades registrades d'acord amb l'actual metodologia de recull estadístic, i es pot considerar, com a mínim, el millor dels últims quinze anys. El bon comportament de les condicions meteorològiques va ser un element fonamental per a la reducció tant del nombre d'incendis com de la superfície cremada. Les pluges acumulades dels primers sis mesos de l'any van superar la mitjana àmpliament a la majoria de comarques i això va representar un coixí important per a evitar l'inici i la propagació dels incendis. A més, les condicions de temperatura i humitat relativa van ser en general moderades, cosa que va evitar situacions de perill extrem d'incendis forestals.

En el que portem d'aquest 2019, des de l'1 de gener, ja s'ha superat el total d'hectàrees cremades durant tot l'any passat. Concretament, hi ha hagut 62 incendis forestals, que han cremat 224,50, segons dades provisionals del Departament d'Agricultura. El més important va ser durant el mes de gener a Arties (Val d'Aran) amb 193,1 hectàrees forestals cremades.


Comentaris

envia el comentari