Catalunya Diari

Agramunt inaugura l'exposició 'Guillem Viladot, polièdric'

L'exposició, que s’emmarca en les activitats de l’Any Viladot, disposa d’una versió reduïda de petit format disponible per itinerar per tot Catalunya

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, inaugurarà aquest divendres, a Agramunt (Urgell), l'exposició 'Guillem Viladot, polièdric' produïda per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) amb la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, amb motiu del centenari del naixement de l'escriptor i creador polifacètic Guillem Viladot.

A la inauguració de l'exposició també hi assistiran l'alcaldessa d'Agramunt, Sílvia Fernández; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe; el comissari de l'Any Viladot, Pau Minguet, i el president de la Fundació "Lo Pardal", Jordi Viladot.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Concebuda per Joan Puig Ribera, l'exposició s'inaugura a la plaça de l'Església del municipi. Consta de 14 plafons a través dels quals s'explica la figura i l'obra de l'autor i està estructurada a partir dels apartats següents: 'Un infant de Riella', 'Aprenentatge i descobertes', 'Estrena literària', 'Descoberta de la poesia visual', 'Narrativa i psicoanàlisi', 'Escriptor ponentí', 'Del sonet a la poètica dels objectes' i 'Lo Pardal s'enlaira'.

Imatge de Guillem Viladot
Agramunt inaugura l'exposició "Guillem Viladot, polièdric" |

Disponible per itinerar a partir del mes de juliol

'Guillem Viladot, polièdric' té una versió reduïda, de petit format, que estarà disponible per itinerar a partir del mes de juliol. L'objectiu és facilitar-ne la itinerància i així acostar al major nombre de públic, d'una manera senzilla i entenedora, la figura i l'obra de Guillem Viladot. Aquesta versió de l'exposició consta de 7 plafons i està estructurada a partir dels apartats següents: 'Un infant de Riella', 'Aprenentatge i descobertes', 'Descoberta de la poesia visual', 'Estrena literària', 'La poètica dels objectes' i 'L'escriptor ponentí universal'. Totes les entitats culturals que estiguin interessades a acollir l'exposició poden sol·licitar-la a la ILC enviant un correu electrònic a [email protected]

El Departament de Cultura participa en la celebració del centenari del naixement del poeta agramuntí amb un seguit d'actuacions, fruit d'un acord de col·laboració entre la ILC i la Fundació Viladot, i hi destina un pressupost de 30.000 euros. Per a celebrar la commemoració, la ILC ha creat un logo per a l'Any Viladot; una pàgina web i un compte de Twitter. També diversos actes, així com espectacles de petit format que itineraran a través del circuit de biblioteques. També dona suport a diferents projectes editorials. Està previst, també, un simposi acadèmic, organitzat per la Càtedra Màrius Torres en col·laboració amb la ILC, que tindrà lloc els dies 27 i 28 d'octubre a Lleida i Agramunt, respectivament.

Un artista polifacètic

Guillem Viladot (Agramunt 1922 – Barcelona 1999) no només va ser un escriptor prolífic sinó, també, un creador polifacètic que va festejar i excel·lir en múltiples llenguatges artístics: el poètic, el literari, l'experimental, el periodístic o el plàstic, per anomenar-ne un grapat. Va ser el primer editor d'un llibre de poesia experimental a l'Estat espanyol, primer a publicar una antologia de poesia concreta, va participar en la primera exposició de poesia Concreta celebrada a Catalunya i, a finals dels anys noranta va finalitzar les obres de la primera Casa de la poesia visual del món.

Paral·lelament a les seves creacions de poesia experimental mai va deixar d'escriure novel·les, llibres de poesia discursiva, narrativa juvenil i articles d'opinió a diversos mitjans. Tots els llenguatges artístics i culturals també els va compaginar, sempre, amb la seva professió de farmacèutic. Aquesta simultaneïtat de veus que tenia Viladot el converteixen en un home que, empès per la curiositat i la desbordant creativitat, defugia els encasellaments, les tendències i les modes, convertint la seva obra en un testimoni singularíssim d'una ment sensible, inquieta i arrelada ben fons, allà on sempre hi ha saó.


Comentaris

envia el comentari