Catalunya Diari

Agramunt recupera la normalitat després de la rovinada del Sió

La rovinada ha sigut «lleugerament inferior» a la del 2015, segons l'alcalde Bernat Solé

Pla general on es pot veure el magatzem d'una casa afectada per la rovinada del Sió

El municipi s'ha llevat amb el riu dins el seu curs | LleidaDiari.cat

Agramunt recupera la normalitat després de la rovinada del Sió de dijous provocada pel temporal Glòria. El riu ha retornat aquest divendres al seu curs habitual si bé el volum d'aigua que baixa encara és important.

En qualsevol cas, la rovinada ha sigut «lleugerament inferior» a la del 2015, segons l'alcalde Bernat Solé, que també ha destacat el fet que passés durant el dia i això ha suposat que hi hagi menys desperfectes. Solé i els veïns també han destacat el bon funcionament de les alertes pels sensors que es van col·locar al riu. Així mateix, l'alcalde ha reiterat la demanda de netejar el riu al punt de pont de ferro del canal d'Urgell i també la remodelació del pont de la carretera de Balaguer per evitar que l'aigua faci tap.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Han treballat intensament des de primera hora del matí

Veïns dels carrers que limiten amb la zona del parc del Sió d'Agramunt i equips municipals han treballat intensament des de primera hora del matí per recuperar la normalitat a la zona després de la rovinada del Sió. La més important des de la que va tenir lloc el 2015 i que van provocar la tràgica mort de 4 àvies en una residència de la tercera edat que hi ha situada en aquesta zona. Bernat Solé ha explicat que ha estat una rovinada «lleugerament inferior» a la del 2015 però també ha volgut remarcar que els nivells assolits van ser molt alts. En aquest sentit, ha afegit que la diferència també s'ha notat en el fet que ha tingut lloc amb llum de dia i que ha estat més lenta i no tan bruta, amb menys arrossegament de troncs i branques.

D'altra banda, tant l'alcalde com els veïns han fet una valoració positiva del sistema d'avisos amb sensors col·locats als ponts del riu aigües amunt. «Ens ha donat molta tranquil·litat», ha assenyalat Solé, perquè ha permès avisar als veïns hores abans que baixes la rovinada. Així mateix, també ha destacat la bona coordinació amb el CECAT que va fer trucades durant tota la nit, a diferència del 2015, quan només es van enviar SMS i correus electrònics. Aquest mateix divendres es reprenen les activitats a l'Escola de Música i el pavelló. L'institut també ha recuperat la normalitat després que ahir els alumnes fessin la sortida abans de l'hora habitual. L'únic equipament que encara no recuperarà la normalitat és l'Espai Cívic, que s'ha vist afectat per l'entrada d'aigua i fins a mitjans de la setmana que ve no podrà reobrir.

La petició de l'alcalde a la CHE

L'alcalde d'Agramunt ha reiterat la demanda a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) perquè faci neteja i dragat de la zona del pont de ferro del canal d'Urgell perquè si el nivell de l'aigua hagués pujat amb el pont de ferro buit com és el cas d'aquest dijous, l'aigua se l'hauria pogut endur i deixar la comarca sense aigua. Així mateix, Solé també ha demanat a Territori que arregli el pont de la carretera de Balaguer perquè l'aigua hi fa tap i genera inundabilitat.

«Puc estar contenta perquè l'aigua només ha pujat un pam»

Una veïna afectada per la rovinada del Sió, Eva Camats, ha destacat que aquesta vegada pot «estar contenta perquè l'aigua només ha pujat un pam». El 2015 l'aigua va pujar un metre i les destrosses a casa seva van ser molt més importants per la quantitat de fang que li va entrar. Aquest dijous, quan va tenir lloc la rovinada no es trobava a casa seva però va estar informada en tot moment de la situació per les fotos que li anaven passant els veïns. Camats dedicarà la jornada netejar per tornar «de mica en mica» a la normalitat fins que vinguin els de l'assegurança per fer valoració dels danys.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari