Catalunya Diari

Agricultura inicia la campanya per reduir els incendis als boscos de ribera

L'objectiu és minimitzar el risc d'ignició que suposa la propagació del borrissol en uns 400 quilòmetres de zones boscoses

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està actuant aquests dies per prevenir els incendis forestals que tenen el seu origen en els boscos de ribera. Les primeres actuacions s'han portat a terme a la comarca del Segrià. La campanya està previst que finalitzi a principis del mes de juny a la part més oriental de Catalunya segons els diferents períodes de floració. En aquest sentit, les ADF (agrupacions de defensa forestal) col·laboren en la campanya i duran a terme les actuacions que se'n derivin dins de l'àmbit territorial de la Catalunya Central, Penedès i Àmbit Metropolità. Aquest any s'amplia la campanya a les comarques ebrenques del Montsià, Baix Ebre i Ribera d'Ebre. En total, s'actuarà sobre uns 400 quilòmetres per aconseguir reduir el risc d'ignició que suposa la propagació del foc pel borrissol que produeixen els arbres de ribera, bàsicament el Populus alba (àlber) i el Populus nigra (pollancre).

Imatge del tractament que s'efectua sobre el borrissol per evitar-ne la dispersió i minimitzar així el risc d'incendis
Imatge del tractament que s'efectua sobre el borrissol per evitar-ne la dispersió i minimitzar així el risc d'incendis | LleidaDiari.cat

La campanya de prevenció d'aquest tipus d'incendis es basa en un operatiu del Departament d'Agricultura format per personal de les quatre unitats del Servei de Prevenció d'Incendis Forestals, a través del GEPIF (Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals) que són les encarregades de dur a terme els treballs de ruixat amb aigua per compactar el borrissol i reduir el risc d'ignició i uns 50 agents del cos d'Agents Rurals de les diferents comarques, els quals duran a terme el seguiment dels 360 punts localitzats. Aquests efectius comptaran amb la col·laboració de les ADF que amb la seva disponibilitat de voluntariat actuaran a les comarques de la Catalunya Central, Àmbit Metropolità i de la Vegueria del Penedès.

Un vehicle aplicant el tractament que s'efectua sobre el borrissol per evitar-ne la dispersió
Un vehicle aplicant el tractament que s'efectua sobre el borrissol per evitar-ne la dispersió | LleidaDiari.cat

 

Aquestes actuacions es duen a terme en zones predeterminades de la Catalunya Central (Solsonès, Bages, Berguedà i Osona), Lleida (Noguera i Segrià), Penedès (Garraf, Alt Penedès i Anoia) i Àmbit Metropolità (Baix Llobregat, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental). Aquest any s'amplia la campanya a les comarques ebrenques del Montsià, Baix Ebre i Ribera d'Ebre, segons informa el Departament d'Agricultura.


Comentaris

envia el comentari