Catalunya Diari

Agroseguro quantifica en 32 MEUR les indemnitzacions pels danys de les pedregades en fruiters a la plana de Lleida

La companyia asseguradora estima que haurà d'abonar uns 10 MEUR per l'afectació de la darrera calamarsada del 20 de juliol a Ponent

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, visita un camp d'Alcarràs afectat per la pedregada de divendres
La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, visita un camp d'Alcarràs afectat per la pedregada de divendres | LleidaDiari.cat

Agroseguro quantifica de forma provisional en 32 milions d'euros les indemnitzacions que haurà d'abonar pels danys de les tres pedregades que han afectat la província de Lleida des del mes d'abril. Segons Agroseguro, la campanya de 2018 s'ha caracteritzat fins avui per un primer període de pedregades inicial i, els mesos posteriors, per una «certa calma». No obstant això, destaquen la pedregada del passat 20 de juliol que va afectar de «manera important» la zona fructícola de Lleida. El primer sinistre va tenir lloc el 29 d'abril i va ser el més extens de la campanya centrat en el mig Segrià. En aquest sentit, Agroseguro qualifica els danys de «mitjà-lleus» de manera individual i amb un abast de 5.500 hectàrees de plantacions de fruita.

Pla mig on es poden veure nectarines tocades per la pedra en una finca d'Alcarràs
Pla mig on es poden veure nectarines tocades per la pedra en una finca d'Alcarràs | LleidaDiari.cat

 

La seva valoració provisional se situa en dinou milions d'euros. El 12 de maig hi va haver una nova pedregada, en aquesta ocasió, centrada en la comarca de la Noguera, i amb un focus «molt virulent» a la zona sud del sinistre. La pedregada va afectar explotacions de cereal d'hivern en una superfície de 6.500 hectàrees. També va afectar plantacions de fruita, principalment del terme municipal d'Albesa, en una extensió de 850 hectàrees. En aquesta ocasió, Agroseguro valora provisionalment els danys en fruita dolça de 3 milions d'euros. Finalment, el sinistre del 20 de juliol va afectar 2.000 hectàrees d'arbres fruiters entre els termes municipals de Lleida i Alcarràs. Aquest últim episodi de pedregades va afectar 1.400 hectàrees de blat de moro i 800 de vinya. En el cas dels fruiters, la seva valoració és de deu milions d'euros.

La darrera tempesta del mes de juliol, van afectar tot el Segrià i també altres punts de les comarques de Ponent i van deixar forts aiguats sobtats que van marxar ràpidament, així com pedregades. El pas ràpid de les tempestes va fer que no s'acumulessin grans quantitats de precipitació, tot i que en alguns punts es van superar els deu litres per metre quadrat i, fins i tot, es temia que les pedregades afectessin les collites, tal com finalment, va ser.


Comentaris

envia el comentari