Catalunya Diari

Aitona comença una nova excavació arqueològica al castell de la localitat

L'objectiu és documentar i delimitar l'estructura soterrada on s'emplacen les restes de l'antiga església de Sant Antolí

Imatge de l'actuació arqueològica que sestà duent a terme al castell d'Aitona
Aitona comença una nova excavació arqueològica al castell de la localitat | LleidaDiari.cat

L'Ajuntament d'Aitona ha començat aquesta setmana una nova excavació arqueològica la zona del castell d'Aitona (Segrià). Els treballs, liderats per l'arqueòleg Isidre Pastor, pretenen avaluar i delimitar l'estructura soterrada localitzada recentment a l'indret on s'emplacen les restes de l'antiga església de Sant Antolí.

Així, les actuacions arqueològiques se centraran a documentar i registrar aquest conjunt i les restes òssies que s'hi puguin preservar amb la finalitat d'avaluar les perspectives que ofereix com a possible estructura sepulcral. Fins ara, les dues troballes més rellevants han estat una làpida del 1626 i un ossari, i durant els pròximes dies es continuarà excavant per trobar nous resultats i elements arqueològics.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, ha explicat que no és el primer cop que el consistori promou una excavació com l'actual al castell, després que l'any 2009 se'n dugués a terme una altra de la mà dels arqueòlegs Marta Monjo i Isidre Pastor. «Aquesta actuació ens permetrà seguir preservant, dignificant i coneixent amb més profunditat el patrimoni històric tan important que tenim a Aitona i a la zona», ha assenyalat Pujol.

La retirada sota control i el seguiment arqueològic dels nivells de runes

Els treballs preveuen la retirada sota control i el seguiment arqueològic dels nivells de runes i abocament d'època contemporània, fins a assolir nivells arqueològics fèrtils. En cas d'assolir-se aquest supòsit, es realitzaran totes aquelles actuacions arqueològiques prèvies que permetin identificar i definir un programa per a l'exhumació de les restes antropològiques que s'hi preservin.

En paral·lel a aquesta excavació arqueològica, l'Ajuntament d'Aitona també té previst seguir actuant a la zona del castell per tal de recuperar-ne els accessos. En aquest sentit, el consistori compta amb una subvenció de 59.000 euros provinent del Pla de Foment de Turisme per a la redacció i execució d'aquest projecte.

El castell d'Aitona és la fortalesa més important del Baix Segre

El castell d'Aitona és la fortalesa més important del Baix Segre i una de les més destacades de la comarca del Segrià. L'estructura data de començaments del segle XII, i el castell va esdevenir un imponent recinte fortificat sobre el qual es va ordenar el domini senyorial de la jurisdicció fins al segle XVI. Els resultats que fins ara han aportat les campanyes d'excavació arqueològica han permès localitzar vestigis materials de les principals dependències que el conformaven, entre les quals destaquen el fossat defensiu, la rampa original d'accés al recinte sobirà o la planta de l'església medieval.


Comentaris

envia el comentari