Aitona posa en marxa una iniciativa turística i religiosa pionera a Lleida

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, amb l'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, amb l'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol | LleidaDiari.cat

 

El municipi d'Aitona (Segrià) ha posat en marxa una iniciativa de caràcter turístic pionera a la demarcació de Lleida per donar a conèixer el patrimoni i el fet religiós al municipi, amb el qual la localitat dóna un pas més per potenciar l'oferta turística que ja ofereix lligada al projecte Fruiturisme. Amb la voluntat d'atreure nous visitants i sota el nom d''Aitona, bressol de sants', l'Ajuntament ha creat tres itineraris guiats de turisme religiós que exploren les figures i els diferents espais vinculats a Santa Teresa Jornet i als beats Francesc Palau i Josep Camí, els tres nascuts a Aitona. Les visites, dues que s'estenen matí i tarda, i una durant el matí, es poden fer els caps de setmana durant tot l'any, tot i que es recomana fer una reserva prèvia al servei de turisme del consistori.

 

Aitona és coneguda com a 'bressol de sants' pel fet que van néixer al municipi Santa Teresa Jornet, fundadora de la congregació de les Germanetes dels Ancians Desemparats; el beat Francesc Palau, més conegut com a Pare Palau i fundador de la congregació dels Carmelites Descalços Terciaris, que donaria lloc als ordres de les Germanes Carmelites Missioneres i de les Carmelites Missioneres Teresianes, així com del beat mossèn Josep Camí. Per tal de difondre la relació d'aquestes tres figures religioses amb la localitat, l'Ajuntament ha creat tres itineraris que recorren els diferents espais de la població que s'hi vinculen com ara les cases on van néixer Jornet i Palau; la primera casa-asil de Catalunya, fundada per la santa, la cova del Pare Palau; la casa-museu de la congregació de les Germanetes dels Ancians Desemparats d'Aitona, i que es complementen, entre altres, amb visites a l'ermita de Sant Joan de Carratalà i a l'església parroquial de Sant Antolí, espais on es valora la figura del beat mossèn Josep Camí, a més de les altres dues.

 

Un projecte pioner a la demarcació de Lleida

L'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, ha destacat que es tracta d'un projecte de turisme religiós pioner a la demarcació de Lleida amb la qual es busca donar a conèixer la localitat i atreure nous visitants interessats a conèixer la relació els tres personatges amb Aitona, siguin religiosos o laics. Pujol ha manifestat l'objectiu de «fer d'Aitona una petita Montserrat de les Terres de Lleida», amb l'atractiu afegit del patrimoni natural i fructícola. La iniciativa s'emmarca dins el projecte Fruiturisme amb què el municipi ven el seu patrimoni natural i, especialment, aquell vinculat al cultiu de la fruita dolça, però que ara es complementa amb l'oferta sobre el fet religiós al poble. Aquest projecte va treure durant l'any passat més de 22.000 visitants a Aitona, la gran majoria coincidint amb la floració dels presseguers, xifra que ara el consistori espera augmentar la nova proposta de turisme religiós. Al marge, la casa-museu de la congregació les Germanetes dels Ancians Desemparats d'Aitona, que gestiona l'orde religiós, va rebre durant el 2017 unes 500 visites, tot i que aquest 2018 preveu arribar a les 2.500.

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, amb l'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, amb l'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol | LleidaDiari.cat

 

 

En aquest sentit, cal tenir en compte que les dues ordes religiosos presents al municipi difonen i donen a conèixer Aitona com a lloc de naixement dels fundadors de les respectives congregacions fet que ja atreu visitants a la localitat, segons han posat en relleu Montserrat Brescó, superiora de les Germanetes dels Ancians Desemparats d'Aitona, i Léonie Lusheke, superiora de les Germanes Carmelites Missioneres Teresianes. Per la seva banda, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, ha valorat positivament el projecte de turisme religiós que posa en marxa l'Ajuntament d'Aitona. La presentació de les tres rutes que integren la nova proposta també ha comptat amb la presència de familiars del beat Josep camí. El primer itinerari recorre durant el matí la figura de Teresa Jornet i permet visitar la casa museu de la congregació que va fundar la santa a Aitona, l'església de Sant Antolí, la casa natal de Jornet i la casa-asil que va fundar. La visita es complementa a la tarda amb una ruta patrimonial per l'ermita de Joan de Carratalà i al mirador on es pot apreciar el paisatge del Baix Segre.

 

La segona ruta, que s'estén durant el matí, gira entorn del Pare Palau i porta el visitant a recórrer l'església de la població; la casa natal del beat; la cova del Pare Palau, on aquest es retirava per trobar la pau interior, i també finalitza amb la visita a Sant Joan de Carratalà i al Mirador. Finalment, el tercer itinerari, el més complet i centrat en les tres figures, discorre per la casa-museu de la congregació, per l'església, la casa natal de Jornet, la casa-asil. A la tarda, es visita la casa natal i la cova del Pare Palau i, de la mateixa manera que les altres dues, acaba a Sant Joan de Carratalà i al mirador del Baix Segre.

 

Durant els tres itineraris, els visitants també tenen l'oportunitat de conèixer el patrimoni natural i fructícola d'Aitona i del Baix Segre de la mà de la trentena de veïns i pagesos de la localitat col·laboren com a voluntaris en el projecte Fruiturisme i que guiaran els visitants. La iniciativa de turisme religiós 'Aitona, bressol de sants', compta també amb el suport de les congregacions de les Germanetes dels Ancians Desemparats, de les Germanes Carmelites Missioneres Teresianes, del Bisbat i de la Diputació de Lleida.