Catalunya Diari

Aitona, un dels primers municipis catalans en desplegar un programa d’atenció integral a la gent gran

L’Ajuntament ofereix a les persones majors de 70 anys del municipi un seguiment telefònic i presencial periòdic

Imatge d'una persona gran atesa a Aitona
Aitona és un dels primers municipis catalans en desplegar un programa d’atenció integral a la gent gran afectada per la Covid-19 | LleidaDiari.cat

La Covid-19 ha generat noves necessitats entre els col·lectius més vulnerables de la societat, entre ells, especialment, el de la gent gran i el de les persones amb problemes de salut mental. Una situació que s'ha vist agreujada amb les normatives i restriccions que limiten la mobilitat i les interaccions socials, i que des de l'Ajuntament d'Aitona es vol afrontar de forma proactiva i diligent amb l'objectiu de garantir el benestar i la salut física i emocional de tots els veïns i veïnes en situació de vulnerabilitat.

Una línia de treball que aquesta tardor s'ha traduït en el desplegament al municipi d'un nou programa d'atenció integral a la gent gran pioner al territori, un dels primers projectes d'aquesta índole que s'activaran al país. Aitona compta actualment amb un cens de 465 persones de més de 70 anys empadronades al municipi; i 150 persones viuen soles i/o amb fills/es que viuen fora del municipi.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Les persones grans pateixen un deteriorament emocional, cognitiu i físic

Rosa Pujol, alcaldessa d'Aitona, avança que «des del començament de la pandèmia hem detectat que les persones grans pateixen un deteriorament emocional, cognitiu i físic important. La prioritat de l'equip de govern, doncs, ha de ser desplegar accions d'intervenció individual i adaptades a la casuística de cada persona que donin resposta a aquestes noves necessitats».

En la mateixa línia, Alba Cabasés, regidora de Serveis Socials, destaca que «l'objectiu principal del programa és escoltar, acompanyar, reduir l'estrès, la soledat, la tristor, la ira o l'angoixa provocats, i ajudar a mantenir les capacitats físiques i cognitives de les persones grans del nostre municipi, generades per la pandèmia de la Covid-19».

Aquest pla d'actuació que es desplega des de la Regidoria de Serveis Socials de l'Ajuntament està adreçat a totes les persones empadronades a Aitona majors de 70 anys i a totes les persones amb problemes de salut mental; especialment, aquelles que viuen soles o parelles que no tenen famili-ars directes a la zona. En aquests moments ja hi ha una vintena de veïns i veïnes inscrits que reben atenció individual; i, en alguns casos, teràpia a domicili per qüestions de mobilitat.

Seguiments telefònics periòdics

Així, entre els serveis que s'ofereixen a totes les persones inscrites al programa hi ha seguiments telefònics periòdics; concertació de cites presencials al domicili, a l'Espai TIC, al telecentre de l'Ajuntament o al Centre de Serveis; teràpia cognitiva i suport emocional i presencial de manera individual per tal de facilitar estratègies de gestió anímica davant la pandèmia; i acompanyament en sortides i passejos. En tots els casos, a més, se seguirà un estricte protocol sanitari i de seguretat per a evitar el contagi i la propagació de la Covid-19. Les persones interessades a formar part del programa o que necessitin més informació sobre el mateix, poden posar-se en contacte amb l'Ajuntament d'Aitona trucant al telèfon 973 79 40 10.


Comentaris

envia el comentari