Catalunya Diari

Les probabilitats que baralla el Govern d'ajornar el recompte de les eleccions el 14-F

Situen en 200 o 300 les meses que haurien de quedar sense constituir

Paperetes electorals.
Imatge d'arxiu de paperetes electorals. | Laia Solanellas

El director general de participació i processos electorals, Ismael Peña-López, ha situat en 200 o 300 el número de meses que haurien de quedar sense constituir per ajornar la publicació dels resultats electorals més enllà del 14-F. En una entrevista a 'Ràdio 4 i La 2', Peña-López ha assegurat que la probabilitat que això passi és «molt baixa» i ha insistit que actualment el 99% de les meses ja tenen com a mínim tres membres. Per tant, veu «difícil» que hi hagi més de 10 o 12 meses sense constituir el dia de les eleccions a Catalunya. També ha explicat que els Mossos d'Esquadra podran acompanyar suplents de meses d'un municipi a un altre per poder completar les meses pendents.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Peña-López ha defensat que ja ha explicat el pla del Govern davant un escenari de no constitució de meses, no perquè el risc sigui probable sinó perquè és una eventualitat que cal considerar. «Si ho acabéssim fent diumenge, ningú sabés que és una possibilitat i de cop la nit electoral es queda a les fosques, hi hauria la sospita que algú està potinejant», ha argumentat. De tota manera, ha volgut deixar molt clar que és molt poc probable que diumenge que ve hi hagi un escenari en què moltes meses no es puguin constituir. Segons Peña-López, el Govern té un dispositiu per acabar d'omplir les meses electorals davant una eventualitat i ha apuntat que els Mossos podran acostar les persones suplents que s'hagin de moure a un altre municipi on no hi hagi els membres suficients.


El director general de participació i processos electorals ha admès que segurament s'estan cometent injustícies amb el rebuig d'algunes de les al·legacions presentades per membres de les meses. I ho ha atribuït a una manca de recursos i de temps de la justícia per fer front a la situació. Un fet que, segons ha dit, li sap greu i li dol. Aquest és un dels motius pels quals el Govern assegura que volia ajornar les eleccions. «No perquè els col·legis no fossin segurs, sinó perquè es podien cometre aquest tipus d'injustícies», ha conclòs.

Budó: «Votar i formar part d'una mesa és segur»

No obstant això, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha dit que el Govern està segur que diumenge es podran proclamar els resultats de les eleccions perquè les meses electorals es podran constituir. En roda de premsa posterior al Consell Executiu, Budó ha volgut donar un missatge de tranquil·litat, tant a la gent que vagi a votar als col·legis electorals com a les persones que els ha tocat formar part d'una mesa. «Hi ha protocols i materials que garantiran que votar és segur i que treballar el dia de les eleccions és segur», ha afegit. La també portaveu del Govern ha fet una crida perquè «ningú es quedi a casa per por a anar a votar». Tot i així, ha entès la «preocupació i malestar» d'algunes persones que els ha tocat ser membres d'una mesa.

Després de l'últim Consell Executiu abans de les eleccions, la consellera Budó ha dedicat bona part de la roda de premsa en traslladar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania que està cridada a les urnes aquest diumenge. I també a les persones que els ha tocat per sorteig formar part d'una de les meses electorals. Budó assegura que els ciutadans podran anar a votar als col·legis amb «tota seguretat», igual que fan altres activitats. I ha afegit que als locals electorals hi haurà mesures d'higiene, de seguretat i que se seguiran tots els protocols establerts.


En aquest context, ha explicat que el Govern treballa en l'escenari que es constitueixin totes les meses i que els resultats de les eleccions es proclamin, com passa sempre, la mateixa nit electoral, descartant així ajornar la publicació dels resultats. «No tenim motius per pensar que el 14 a la nit no es puguin proclamar els resultats. Està garantida la constitució de les meses i, per tant, treballem amb aquest escenari», ha conclòs.


Comentaris

envia el comentari