Alàs reviu la festa de les falles amb la participació de prop de mig centenar de persones a la baixada

Alàs, un municipi de l'Alt Urgell, va reviure aquest dimecres la festa de les falles, de la mà de gairebé unes cinquanta persones que s'han encarregat de portar-les des de la zona de l'ermita de la Mare de Déu de les Peces, un recorregut de dos quilòmetres. Allà, s'ha encès el far a les deu de la nit, que està construït amb fusta de pi i es podia observar des de diversos punts de la plana de l'Urgellet.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Es tracta de la primera baixada que se celebra a la comarca de l’Alt Urgell en època contemporània, basada en un document històric que la caracteritza com la més antiga de Catalunya. Mentre, a la plaça Major, uns 200 veïns del poble esperaven, asseguts, l'arribada de les falles per tal de poder complir amb els protocols per minimitzar el risc de contagi de covid-19. «Pràcticament tota la baixada he estat amb la carn de gallina». Aquestes han estat les paraules del tècnic de Patrimoni Cultural del Consell Comarcal de l'Alt Urgell i membre de l'organització de les falles d'Alàs, Carles Gascón.

Gascón ha dit que tot plegat ha anat «millor del que s'esperava» i que la baixada ha acabat amb un moment de germanor i alegria entre els veïns. 

 

Alàs reviu la festa de les falles amb la participació de prop de mig centenar de persones a la baixada

Imatge d'arxiu de diverses persones baixen subjectant les falles enceses al 'faro' de Durro. | LleidaDiari.cat

L'origen de la recuperació de les falles

La festa s'ha recuperat perquè es va trobar un pergamí, dipositat a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, que explica que l'any 1543 va haver-hi un greu conflicte entre els veïns d'Alàs i els de Torres d'Alàs, ara del mateix municipi, en relació a l'encesa de fars i falles a la serra de les Peces, on confrontaven els termes respectius. Aquesta notícia, descoberta i donada a conèixer a principis de 2020, recull el testimoni més antic de la baixada de falles a Catalunya, i incorpora l'Alt Urgell a la geografia fallaire del Pirineu.

Des del mateix moment en què es va conèixer la troballa, l'Ajuntament d'Alàs i Cerc va mostrar-se interessat en la possibilitat de recuperar la baixada de falles, però l'inici del confinament per la pandèmia va obligar a ajornar qualsevol iniciativa al respecte. Amb la millora de situació sanitària, el consistori i el Consell Comarcal, amb la col·laboració del Parc Natural del Cadí-Moixeró, van proposar l'organització d'aquesta primera edició de la festa.