Catalunya Diari

Albatàrrec estrena el primer camp connectat amb 5G de tot l’Estat

La prova pilot, en el marc de la iniciativa 5G Barcelona, és un exemple de com la 5G pot contribuir a millorar la productivitat agrària

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

Un camp de nectarines d'Albatàrrec s'ha convertit avui en el primer camp connectat amb 5G de tot l'Estat. Es tracta d'una iniciativa pionera i un exemple de com la connectivitat 5G en el món rural pot contribuir a aconseguir finques agràries més productives. El projecte, impulsat pel Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, s'ha desenvolupat dins del marc 5G Barcelona.

En concret, la prova pilot ha servit per optimitzar el procés de poda, una operació clau per millorar el rendiment agrari. Gràcies a l'antena 5G de Vodafone instal·lada a la finca experimental d'AKIS International i a les solucions de Cisco prepareades per al 5G, un operari amb un dispositiu (dotat de càmera, micròfon i visor, i que es comanda amb la veu) ha compartit en temps real la visió de l'arbre que estava podant i ha rebut instruccions d'un enginyer agrònom (situat en un altre espai).

 

El tècnic pot compartir amb l'operari informació gràfica

Aquest sistema facilita que un tècnic assessor formi o guiï un o diversos operaris analitzant les particularitats de cada zona productiva i traslladant la millor estratègia en temps real. Alhora, el tècnic pot compartir amb l'operari informació gràfica, inclòs dades representades en mapes i anotacions sobre la mateixa imatge que l'operari li està fent arribar.

L'assessor pot prendre decisions basades no només en les dades, sinó també en la visualització de la realitat estructural de cada arbre, recomanar al podador l'estratègia a seguir i donar-li instruccions.

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació | LleidaDiari.cat

 

Gràcies a la tecnologia 5G de Vodafone

La prova pilot és possible gràcies a la tecnologia 5G de Vodafone, que aporta una major velocitat per realitzar la connexió en temps real i redueix la latència a 5 mil·lisegons en condicions ideals, A més, aporta ample de banda suficient per poder transmetre la imatge de les ulleres fins al tècnic especialista que dona assessorament. Mentre Cisco aporta les solucions que faciliten la comunicació entre l'expert i els operaris de camp.

La implantació de la tecnologia 5G ha de ser una realitat al nostre país a principis de 2021. Catalunya, però, s'ha convertit en un entorn obert a l'experimentació en 5G únic a Europa on qualsevol entitat local o internacional que necessiti validar els seus serveis i solucions en entorns reals pot fer-ho.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari