Catalunya Diari

L'alcalde lleidatà que escriu a Hisenda per demanar una baixada del preu de la llum

Demana que l'IVA de les factures s’abaixi fins el 4%, el percentatge que s’aplica als productes i serveis de primera necessitat

Imatge de Jordi Janés, alcalde d'Alcarràs
Alcarràs demana a Hisenda un IVA superreduït per l’electricitat de les famílies | LleidaDiari.cat
Alcarràs demana a Hisenda un IVA superreduït per l’electricitat de les famílies | LleidaDiari.cat

La factura de la llum, i més encara quan conflueixen pujades de preu i episodis de nevades i fred intens com a aquestes primeres setmanes del 2021, fa trontollar cada mes moltes economies familiars alcarrassines i, conscient d'aquesta situació, l'alcalde d'Alcarràs, Jordi Janés, ha enviat una carta a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per tal que, com es fa a altres països del nostre entorn immediat, s'apliqui a casa nostra un IVA superreduït i equivalent al que grava productes i serveis de primera necessitat.

La carta ha estat enviada aquesta mateixa setmana i, en ella, Janés trasllada a la ministra una qüestió que l'ocupa i preocupa perquè condiciona negativament la vida de molts veïns: «La llum és cara, ho sabem tothom i ho hem comprovat aquests dies de neu i fred intens que hem viscut. Les inclemències han generat un increment en la demanda i, com que la capacitat de producció que tenim a l'Estat no està dimensionada com caldria per donar resposta a situacions així, el preu del kilowatt ha pujat fins nivells mai vistos. El resultat de tot plegat l'hem vist al rebut del gener i, en rebre'l i si el llegim acuradament, veurem que l'IVA que s'aplica a l'electricitat és del 21%, el mateix que grava els productes de luxe».

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Donar llum a casa teva o cuinar no són luxes: són necessitats

Janés considera aquest fet inacceptable perquè, detalla «escalfar-te, donar llum a casa teva o cuinar no són luxes: són necessitats. Per això hem enviat aquesta carta, a la qual demanem que s'apliqui a l'electricitat l'IVA superreduït del 4% que es reserva pels productes i serveis imprescindibles per una vida digna».

El primer edil alcarrassí recorda que el govern central té a les seves mans molts mecanismes per donar resposta a una situació que fa imprescindible actuar: «Jo ja sé que han dit que abaixar l'IVA de la llum no és un tema el qual figuri ara per ara a la seva agenda, però amb l'IVA de les mascaretes també van dir que no i, finalment, el van haver d'abaixar. La solució és exigir a qui té capacitat de decisió i maniobra que faci el que cal i col·loqui, per una vegada, l'interès i les necessitats de les persones per davant dels de les grans empreses», apunta l'alcalde.


Comentaris

envia el comentari