Catalunya Diari

Els alcaldes del Segrià ho tenen clar: S'han de vacunar els temporers

També proposen a Salut fer proves serològiques als treballadors per conèixer la immunitat davant la covid-19

Imatge d'un temporer collint préssec pla en una finca de Torres de Segre
Alcaldes del Baix Segrià plantegen un pla de vacunació per als temporers que treballaran en la campanya de la fruita | LleidaDiari.cat

Alcaldes del Baix Segrià han plantejat un pla de vacunació específic contra la covid-19 per als temporers que es desplaçaran aquest estiu a la zona per treballar en la campanya de la fruita. També proposen a Salut proves serològiques per conèixer la immunitat dels treballadors de la fruita.

Així ho han traslladat en el marc de la primera reunió per a la preparació de la campanya de la fruita del 2021 en la qual s'ha posat en comú que aquesta es desenvoluparà encara en un context de pandèmia. Per altra banda, els participants han coincidit en la necessitat d'insistir en la possibilitat que persones del territori en situació d'atur s'incorporin a la campanya de la fruita, amb la col·laboració del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Primera reunió per a la preparació de la campanya de la fruita del 2021

La Taula permanent de seguiment de les campanyes agràries a les terres de Lleida ha dut a terme aquest dimarts la primera reunió per a la preparació de la campanya de la fruita del 2021. En el transcurs de la reunió, que s'ha celebrat telemàticament, s'ha posat en comú que la campanya de la fruita del 2021 es desenvoluparà encara en un context de pandèmia.

En aquest sentit, el delegat de Govern a Lleida, Ramon Farré, ha insistit que, malgrat que el procés de vacunació vagi avançant i pugui anar creixent la immunitat en sectors de la població, «això no permetrà el relaxament de les mesures de manteniment de distància social, ús de la mascareta i higiene de mans, ni tampoc els controls i cribratges preventius als treballadors".

Farré ha assenyalat que, amb l'expertesa que totes les institucions i actors implicats han pogut extraure de la campanya del 2020, s'actualitzarà el document que ha de fixar els criteris i les recomanacions d'actuació en activitats i empreses agràries amb vista a l'inici de la campanya d'enguany, que s'anirà modificant i adaptant en funció de l'evolució de la pandèmia.

L'objectiu és –ha dit Farré- que la pròxima campanya es pugui desenvolupar sense haver de veure's afectada per decisions com les de l'estiu passat que van suposar tancaments perimetrals. El document seguirà ajustant qüestions com ara la realització de cribratges, la gestió de la logística dels confinaments de treballadors segons la seva afectació per la covid-19 (positius o contactes de positius, entre altres aspectes) o el vessant de la coordinació de la intervenció i mediació social.

Contractació d'aturats

Per altra banda, els participants a la reunió han coincidit en la necessitat d'insistir en la possibilitat que persones del territori en situació d'atur s'incorporin a la campanya de la fruita, amb la col·laboració del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

El Baix Segrià planteja un pla de vacunació específic per als treballadors de la campanya de la fruita

Durant la reunió, els alcaldes d'Aitona i la Granja d'Escarp, Rosa Pujol i Manel Solè, respectivament, han reclamat a Salut un pla de vacunació específic per als treballadors de la campanya de la fruita. Pujol ha proposat al Departament que estudiï la possibilitat de vacunar preventivament, abans de l'inici de la recollida, tots els treballadors que es desplaçaran fins al Baix Segrià per participar en la campanya. També han plantejat que Salut porti a terme proves serològiques per revisar la immunitat dels treballadors de la fruita.

Així mateix, l'alcaldessa d'Aitona ha demanat que es doti els ajuntaments del Baix Segrià de més recursos econòmics per a fer front a la campanya. «No ens podem permetre el luxe d'un nou confinament com vam patir el passat juliol», ha afirmat, Manel Solé també ha reclamat un treball coordinat de totes les parts implicades amb vista a la pròxima campanya de fruita. Així mateix, ha sol·licitat un «major i millor control de l'Estat a la mobilitat de les persones il·legals que no són temporers», i ha demanat que «no es tornin a repetir situacions d'indefensió per part d'alguns veïns que veien ocupades il·legalment les seves cases i pisos particulars».


Comentaris

envia el comentari